Zuid-Sudan: Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de opzettelijke bombardementen op haar ziekenhuis in Old Fangak, in de staat Jonglei
Jonglei, ZUID-SUDAN – Artsen Zonder Grenzen (AZG) veroordeelt de opzettelijke bombardementen op haar ziekenhuis in Old Fangak, in Zuid-Sudan. De aanval begon op 3 mei rond 4.30 uur 's ochtends toen twee gevechtshelikopters eerst een bom op de apotheek van AZG wierpen, die volledig in brand vloog, en vervolgens ongeveer 30 minuten lang op de stad Old Fangak vuurden. Rond 7 uur 's ochtends bombardeerde een drone de markt van Old Fangak. Er zijn minstens zeven doden en twintig gewonden gevallen.

Mamman Mustapha, hoofd van de AZG-missie in Zuid-Sudan, zei: "Om 8 uur 's ochtends werden ongeveer twintig gewonden in ons ziekenhuis in Old Fangak opgenomen, onder wie vier in kritieke toestand. Er zijn meldingen van meer doden en gewonden in de gemeenschap. Een patiënt en twee zorgverleners, onder wie een van onze medewerkers, die zich al in het ziekenhuis bevonden, raakten gewond bij de bombardementen. Patiënten die niet in kritieke toestand verkeerden, zijn uit het ziekenhuis gevlucht. De bombardementen op ons ziekenhuis in Old Fangak hebben aanzienlijke schade aangericht, waaronder de volledige verwoesting van de apotheek, die tot de grond is afgebrand. Hier werden al onze medische voorraden voor het ziekenhuis en onze outreach-activiteiten opgeslagen, waardoor onze zorgverlening ernstig in het gedrang komt. We veroordelen deze aanval ten zeerste, die plaatsvond ondanks het feit dat de geolocaties van alle AZG-structuren, waaronder het Old Fangak-ziekenhuis, met alle partijen in het conflict waren gedeeld.
"Wij veroordelen deze opzettelijke aanval ten zeerste, die plaatsvond terwijl de locatie van alle AZG-faciliteiten, waaronder het ziekenhuis in Old Fangak, aan alle partijen in het conflict was doorgegeven."
Het Old Fangak-ziekenhuis is het enige ziekenhuis in het district Fangak en bedient een bevolking van meer dan 110.000 mensen die al zeer beperkte toegang hadden tot gezondheidszorg. We zijn nog bezig met het inventariseren van de volledige omvang van de schade en de gevolgen voor onze zorgverlening, maar deze aanval betekent duidelijk dat mensen nu nog verder zullen worden afgesneden van levensreddende behandelingen. We roepen alle partijen in het conflict op om burgers en civiele infrastructuur te beschermen, met inbegrip van gezondheidswerkers, patiënten en gezondheidsvoorzieningen. Ziekenhuizen mogen nooit het doelwit worden en het leven van burgers moet worden beschermd."
Dit is de tweede keer in een maand tijd dat een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is getroffen, na de gewapende plundering van ons ziekenhuis en onze gebouwen in Ulang, in de staat Upper Nile, op 14 april, waardoor de hele bevolking van het district Ulang geen toegang meer had tot secundaire gezondheidszorg.