Zuid-Libanon: Artsen Zonder Grenzen voert noodhulpoperaties op in Zuid-Libanon tijdens herstelfase en aanhoudende aanvallen 

31 januari 2025, Beiroet - Sinds het staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël op 27 november, bleven de Israëlische troepen militaire operaties uitvoeren in Zuid-Libanon. Honderdduizenden mensen die terugkeerden naar hun dorpen en huizen in Zuid-Libanon, kwamen echter terug naar huizen in puin en zijn bijgevolg nog steeds ontheemd. Anderen kunnen nog steeds niet naar huis omdat Israëlische militairen aanwezig blijven in hun steden en dorpen. ​ 

Zowel de teruggekeerde als de ontheemde gemeenschappen hebben grote problemen met het toegang krijgen tot medische zorg, omwille van de beschadigde infrastructuur, de onderbezette gezondheidsfaciliteiten en de kosten van medische behandelingen. Dit is voor velen onbetaalbaar doordat mensen hun bestaansmiddelen zijn kwijtgeraakt tijdens de afgelopen maanden in de oorlog. ​ 

Als reactie hierop heeft de internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) de afgelopen 60 dagen haar activiteiten in Zuid-Libanon uitgebreid door drie mobiele medische teams in te zetten in 11 steden in het gouvernement Nabatieh. Dit komt boven op de twee mobiele medische teams die steden in de zuidelijke provincie bezoeken. Deze teams leveren essentiële medische diensten om kritieke tekorten in de gezondheidszorg aan te pakken in enkele van de zwaarst getroffen gebieden. 

“Sinds het staakt-het-vuren dat begon in november, blijven Israëlische troepen het vuur openen, aanvallen uitvoeren en civiele infrastructuur vernietigen. Dit veroorzaakt dagelijks verwoestingen en burgerslachtoffers in het zuiden van Libanon. De pijn waar deze gemeenschappen doorgaan, wordt verergerd; mensen worstelen al om hun verliezen en de impact van de oorlog te verwerken,” zegt Francois Zamparini, noodhulpcoördinator voor AZG in Libanon. Bovendien staan kwetsbare gemeenschappen, zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten, voor nog grotere uitdagingen. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er 83 mensen gedood en minstens 228 anderen gewond geraakt door Israëlische troepen in Libanon sinds het aangekondigde staakt-het-vuren op 27 november 2024. 

“De schaal van de verwoesting is enorm. Steden liggen volledig in het puin, huizen, scholen en landbouwgronden zijn weggevaagd,” zegt Zamparini. Meer dan 90.000 structuren, waaronder huizen, bedrijven, landbouwfaciliteiten, scholen en waterinfrastructuur, zijn beschadigd of vernietigd door de bombardementen in het hele land, volgens UNDP. “Artsen Zonder Grenzen zet zich in om de mensen te ondersteunen tijdens deze herstelperiode en om ervoor te zorgen dat ze niet verstoken blijven van essentiële medische zorg wanneer ze hun leven opnieuw beginnen op te bouwen.” 

Onze mobiele medische teams, wat er momenteel 15 zijn in het hele land, bieden eerstelijnsgezondheidszorg, medicijnen voor chronische ziekten, gezondheidsvoorlichting, mentale gezondheidszorg en postoperatieve verpleegkundige zorg. 

Vanaf de aankondiging van het staakt-het-vuren in november 2024 tot 15 januari 2025 hebben onze teams in Zuid-Libanon meer dan 19.000 algemene medische consulten gegeven, 3.427 gezondheidsvoorlichtings- en educatiesessies gehouden en meer dan 3.000 mensen geholpen met geestelijke gezondheidszorg en dit belangrijke werk gaat door. Patiënten met gecompliceerde medische aandoeningen worden doorverwezen naar het openbare Turkse noodhospitaal in de stad Saida, waar AZG samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid om gratis trauma-, spoedeisende en chirurgische zorg van hoge kwaliteit te bieden aan alle gemeenschappen in Libanon. 

Naast gezondheidszorg voorziet AZG ook in de onmiddellijke humanitaire behoeften in het hele land. In het zwaar gebombardeerde district Bint Jbeil doneert de organisatie essentiële hulpgoederen. We hebben al 7.000 dekens, 4.000 matrassen, 5.820 hygiënekits en 2.015 vloermatten en andere benodigdheden geleverd om de getroffen gemeenschappen te helpen bij de wederopbouw van hun leven. Onze teams werken ook actief samen met verschillende getroffen ziekenhuizen in het gebied om ondersteuning te bieden, zoals het doneren van brandstof en 19.270 medische artikelen en het trainen van medisch personeel om met noodsituaties om te gaan. 

“Er moeten serieuze inspanningen worden geleverd om de veiligheid van de burgerbevolking, de gezondheidszorg en het personeel te garanderen”, zegt Zamparini. “Elke escalatie van geweld of schending van het staakt-het-vuren zou de gezondheid en het welzijn van duizenden gezinnen in het zuiden van Libanon, die al zoveel hebben verloren, verder in gevaar brengen.” 

Over Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Libanon: 

Artsen Zonder Grenzen is een onafhankelijke internationale medische humanitaire organisatie die, zonder onderscheid te maken, hulp en gratis gezondheidszorg biedt aan mensen in nood. Artsen Zonder Grenzen begon haar werk in Libanon in 1976 en de AZG-teams werken sinds 2008 zonder onderbreking in het land. 

In 2024, met de intensivering van de Israëlische bombardementen en grondinvasies, heeft AZG haar steun in het hele land opgevoerd door 22 mobiele medische eenheden in te zetten in schuilplaatsen en zwaar door de oorlog getroffen gebieden zoals Beiroet, Baalbek-Hermel en Zuid-Libanon. Naast het verlenen van traumazorg ondersteunde AZG lokale ziekenhuizen opleidingen te geven voor massaslachtofferhulp en door het duizenden tonnen medisch en hulpmateriaal te leveren om hun capaciteit te vergroten. 

AZG bleef ook haar vaste klinieken in het hele land openstellen om gezondheidszorg te bieden. Onze teams boden zorg voor chronische ziekten, pediatrische en reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg. 

Quentin Barrea

Press & Media FR, Médecins Sans Frontières

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.