Ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Aden overweldigd door de massale instroom van gewonden na hevige gevechten in de stad.

Sinds donderdagavond 8 augustus verkeert Aden in een staat van oorlog. Overal in de stad duren hevige gevechten tussen verschillende gewapende groepen in de stad nog steeds voort. De luchthaven is gesloten en de stad ligt er verlamd bij.

In minder dan 24 uur tijd heeft Artsen Zonder Grenzen 119 mensen in haar ziekenhuis in het centrum van de stad behandeld. Daarvan hadden 62 patiënten een spoedbehandeling nodig; en de gewonden blijven binnenstromen. "De meeste gewonden zijn burgers die in de gevechten gevangen zitten en waarschijnlijk het slachtoffer zijn van mortiervuur of verdwaalde kogels. Op vrijdag 9 augustus verzorgden we een hoogzwangere vrouw met een schotwond”, legt Caroline Seguin uit, hoofd van de medische programma's van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. “Minstens vijf mensen waren reeds overleden toen ze in het ziekenhuis aankwamen. Daaronder was één kind. De stad is een slagveld. We horen zwaar geschut en zien tanks voorbijrijden."

"Iedereen in ons ziekenhuis gaat tot het uiterste. Onze teams werken de klok rond om de vele mensen te verzorgen die gewond zijn geraakt in de gevechten, en we kunnen niet meteen versterking verwachten. De stad is verlamd; sommige medewerkers kunnen het ziekenhuis niet bereiken omdat de gevechten te hevig zijn en de wegen naar de stad afgesloten zijn. We vrezen dat we niet in staat zullen zijn om voorraden naar het ziekenhuis te krijgen", aldus Seguin.

De luchthaven is gesloten en ook de haven van Aden wordt bedreigd door de gevechten. Als enige volledig functionele haven van het land, komen via de haven van Aden geïmporteerde goederen en humanitaire hulpgoederen – ook die van Artsen Zonder Grenzen – het land binnen.

Seguin gaat verder: "Als de situatie verder verslechtert en de stad Aden verlamd blijft, bestaat ook het risico dat de prijzen worden beïnvloed en dat de toegang voor de mensen tot de basisbehoeften te duur wordt , en dat terwijl de inflatie al een feit was.”

Op 1 augustus verzorgden de teams van Artsen Zonder Grenzen een massale toestroom van gewonden na aanvallen in twee wijken van de stad. Zestien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen, dat in 2012 in Aden werd geopend, ligt in het centrum van de stad. "Ondanks de gevechten en deze nieuwe golf van geweld blijft het ziekenhuis nog steeds open en volledig operationeel. We blijven de tientallen gewonden in ons ziekenhuis verzorgen”, besluit Seguin.  

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.