Jemen: Artsen Zonder Grenzen ziet een toenemende instroom van oorlogsgewonden naarmate het conflict heviger wordt

We informeren u dat we geen Nederlandstalige woordvoerder beschikbaar hebben in België.

Naarmate het conflict aan verschillende frontlinies in Jemen heviger wordt, blijft Artsen Zonder Grenzen de instroom van mensen met oorlogsgerelateerde verwondingen in de provincies Hodeidah, Hajjah, Aden, Saada en Taiz behandelen.

In Hodeidah werd op 1 november een groot offensief gelanceerd door troepen loyaal aan president Hadi – gesteund door een coalitie geleid door Saoedi-Arabië en de Emiraten – tegen   de Ansar Allah-troepen. Het leven van duizenden burgers wordt bedreigd door zware grondgevechten en luchtbombardementen.

Tussen 1 en 6 november behandelden onze teams in Hodeidah 24 gewonde burgers in het Al Salakhana-ziekenhuis, waaronder vijf vrouwen en negen kinderen. Van deze patiënten waren 17 gewond geraakt bij bombardementen en was er één schotwonde.

In dezelfde periode werden nog eens 50 oorlogsgewonden  - eveneens door bombardementen en geweerschoten – behandeld in het chirurgisch veldziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Mocha, 180 km ten zuiden van Hodeidah. Onder de patiënten waren drie vrouwen en acht kinderen.

Deze toename van patiënten is het gevolg van een intensivering van grondgevechten en bombardementen in Hodeidah sinds afgelopen donderdag. "Een groter offensief van de troepen, gesteund door de coalitie, werd gelanceerd. Ook grondtroepen werden ingezet. Ze zijn in zeer snel tempo kunnen oprukken rondom de stad", zegt Frederic Bertrand, landcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Jemen. "Dit roept de vrees op voor een belegering die een enorme  impact kan hebben op de tienduizenden mensen die nog steeds in Hodeidah wonen."

"Elke dag horen we het geluid van zware luchtaanvallen en geweerschoten in de stad", gaat Bertrand verder. "Op maandagmiddag [5 november] vonden er grondgevechten plaats in de buurt van het Al Salakhana-ziekenhuis en in de buurt van de verblijfplaats van onze teams. Die moesten voor hun eigen veiligheid in het ziekenhuis blijven."

Er wordt al enkele weken melding gemaakt dat veel burgers  de stad verlaten, maar het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen de stad al hebben ontvlucht. Andere burgers zitten naar verluidt gevangen in de stad als gevolg van de voortdurende grondgevechten en luchtaanvallen.

Er zijn massale luchtaanvallen aan de gang in verschillende delen van het land. Alleen al in de nacht van 5 november ontvingen de teams van Artsen Zonder Grenzen 16 oorlogsgewonden in Abs en 18 in Hajjah, na intensievere gevechten in de nabijgelegen frontlinies.

Dagelijkse luchtaanvallen zijn er ook in het Haydan-district in Saada, het zwaarst gebombardeerde gebied sinds het conflict escaleerde in maart 2015. Artsen Zonder Grenzen werkt in het Haydan-ziekenhuis, dat drie jaar geleden werd getroffen door een luchtaanval.

Onze teams zien ook steeds meer oorlogsgewonden uit Hodeidah en Taiz in het traumaziekenhuis in Aden. Tussen 1 en 6 november werden daar 16 patiënten met oorlogswonden behandeld. Alle 16 kwamen uit Hodeidah, een rit van zes uur naar Aden, om zo broodnodige chirurgische zorg te krijgen.

Sinds maart 2015 heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 80.000 oorlogsgewonden behandeld, in twaalf provincies in Jemen.

Terwijl de strijd in Hodeidah en andere delen van het land heviger wordt, maakt Artsen Zonder Grenzen zich buitengewoon veel zorgen om de patiënten en het personeel in haar zorgfaciliteiten, evenals om de duizenden mensen die in de buurt van de frontlinie wonen. Alle partijen bij het conflict moeten ervoor zorgen dat burgers en civiele voorzieningen zoals ziekenhuizen worden beschermd in Jemen.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.