Woedt er een epidemie van onverschilligheid in België? (foto's + video)

In haar nieuwe campagne nodigt Artsen Zonder Grenzen de burgers uit om zich te positioneren tegen onverschilligheid in de samenleving: onverschilligheid is een ziekte! Samen kunnen we de epidemie stoppen.

“Gaan we naar een maatschappij waar individualisme hoogtij viert, waar het ‘normaal’ lijkt om anderen uit te sluiten, zonder schroom of scrupules? Een samenleving waarin zelfs politici de politieke correctheid naast zich lijken neer te leggen? Een samenleving waarin individuen en organisaties die anderen willen helpen worden afgeschilderd als criminelen? Waarin racisme opduikt, wordt geliket en getweet?” vraagt Dr Marc Biot, Operationeel Directeur van Artsen Zonder Grenzen, zich af.

Als gevolg van getuigenissen van terreinmedewerkers over de oprukkende onverschilligheid in hun omgeving, maar ook door toename van haatdragende boodschappen op sociale media en de criminalisering van hulpverleners, luidt Artsen Zonder Grenzen vandaag de alarmbel en roept het de burgers op om zich hiertegen te verzetten.

“Onverschilligheid een halt toeroepen doe je in je dagelijkse leven: in onze directe relaties met buren en vrienden, met de mensen die naast ons zitten op de bus of de metro, in ons gedrag op sociale media, in de manier waarop we kijken naar een dakloze of een asielzoeker. Om ‘neen’ te zeggen tegen onverschilligheid moeten we ons vooral bewust zijn van onze daden en gedachten”, verklaart Marc Biot.

‘Neen’ zeggen tegen onverschilligheid betekent voor Artsen Zonder Grenzen om daar te zijn waar de nood het hoogst is. ‘Neen’ zeggen tegen onverschilligheid, dat is ook kiezen om mensen niet te laten sterven op zee en kiezen om mensen in conflicthaarden te steunen. Om niet toe te laten dat een ziekenhuis in Gaza, Jemen of Afghanistan gebombardeerd wordt. Dat is ervoor kiezen om duizenden kinderen te vaccineren tegen mazelen. Dat is ervoor kiezen om alles in het werk te stellen om patiënten met ebola in de Democratische Republiek Congo, met malaria in Nigeria, of met hiv in Mozambique te behandelen. Maar ook aandacht schenken aan zwangere vrouwen die geen toegang hebben tot geschikte gezondheidsvoorzieningen in Libanon, Pakistan of de Centraal-Afrikaanse Republiek. En dat is ook kiezen om psychologische hulp bieden aan overlevenden van seksueel geweld en foltering.

Artsen Zonder Grenzen in België

Artsen Zonder Grenzen zal aanwezig zijn op verschillende kerstmarkten in België waar we in dialoog willen treden met de bezoekers. Zij worden uitgenodigd om deel te nemen aan een test om hun onverschilligheid op te meten, en kunnen eveneens  vragen stellen over het werk van Artsen Zonder Grenzen op het terrein.

7/12 : Brussel
11/12 : Luik
13/12 : Antwerpen
14/12 : Gent

Interviews zijn mogelijk met onze terreinmedewerkers.

Een reeks videogetuigenissen worden in de loop van december gedeeld op onze sociale media en website. We nodigen de mensen uit om die te delen of een gift te doen op rekeningnummer BE73 0000 0000 6060.

 

SHOT LIST.docx

DOCX - 13 Kb

broll NL.mp4

MP4 - 216 Mb

Delphine Van Durme

Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.