Willekeurige geweld en de collectieve bestraffing van Gaza moeten stoppen
Artsen zonder Grenzen (AZG) is geschokt door de brutale massamoord op burgers door Hamas, en door de massale aanvallen op Gaza die nu door Israël worden uitgevoerd. Artsen Zonder Grenzen roept op tot een onmiddellijke stopzetting van het willekeurige bloedvergieten en tot het creëren van veilige ruimtes en een veilige doorgang zodat mensen deze met spoed kunnen bereiken. Mensen moeten veilige toegang krijgen tot essentiële voorzieningen zoals voedsel, water en gezondheidszorgvoorzieningen. Essentiële humanitaire goederen zoals medicijnen, medische uitrusting, voedsel, brandstof en water moeten ook de enclave Gaza binnenkomen. Om dit te vergemakkelijken moet de grensovergang bij Rafah met Egypte worden geopend en moeten de bombardementen op de grensovergang worden stopgezet.
Ongeveer 2,2 miljoen mensen zitten momenteel vast in de Gazastrook, waar willekeurige bombardementen een chronische humanitaire crisis in een catastrofe hebben veranderd. Er zijn meer dan 300 medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Gaza, van wie sommigen huizen of familieleden hebben verloren; het is voor hen vrijwel onmogelijk om te bewegen.
“De straaljagers vernielen hele straten blok voor blok. Er is geen plek om je te verstoppen, geen tijd om te rusten. Sommige plaatsen worden verschillende nachten achter elkaar gebombardeerd. We weten hoe het was in 2014 en in 2021; duizenden mensen stierven. Elke keer gaan onze medische collega's naar hun werk, niet wetend of ze hun huis of hun families terug zullen zien. Maar ze zeggen dat dit anders is. Dit keer zijn er na vijf dagen al 1.200 doden gevallen. Wat kunnen mensen doen? Waar moeten ze heen?”, vertelt Vlaming Matthias Kennes, hoofd van de AZG-projecten in Gaza
Ambulances zijn geen doelwitten
Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worden collectief gestraft met een totale belegering, willekeurige bombardementen en de hangende dreiging van een grondgevecht. Er moeten veilige ruimtes worden gecreëerd en humanitaire goederen moeten Gaza worden binnengelaten. De gewonden en zieken moeten medische zorg krijgen. Medische voorzieningen en personeel moeten worden beschermd en gerespecteerd; ziekenhuizen en ambulances zijn geen doelwitten.
De belegering door de Israëlische regering, inclusief het achterhouden van voedsel, water, brandstof en elektriciteit, is gewetenloos. Na zestien jaar militaire blokkade van de Gazastrook zijn de medische structuren daarbinnen al verzwakt; deze belegering biedt geen rust voor de patiënten die betrokken zijn bij de gevechten, noch voor het medisch personeel. Ze is een opzettelijke blokkering van levensreddende items; de toegang van deze voorraden en belangrijk medisch personeel moet dringend worden vergemakkelijkt.
“In de ziekenhuizen van het Ministerie van Volksgezondheid meldt het medisch personeel dat de verdovingsmiddelen en pijnstillers bijna op zijn. Aan de kant van Artsen Zonder Grenzen hebben we de medische voorraden van onze noodreserves voor twee maand naar het Al Awda-ziekenhuis verplaatst en nu hebben we in drie dagen tijd een voorraad van drie weken opgebruikt”, meldt Darwin Diaz, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza
Het personeel van Artsen Zonder Grenzen, inclusief de geneeskundigen, is sinds zaterdag uiterst beperkt in hun bewegingsvrijheid; veilige doorgang om Palestijnse medische collega's te ondersteunen die dag en nacht werken om de gewonden te behandelen, is onmogelijk. Mannen, vrouwen en kinderen die geen rol spelen in de vijandelijkheden, hebben geen veilige haven om naartoe te gaan. Artsen Zonder Grenzen-teams zijn getuige van een niveau van vernietiging dat eerdere escalaties mogelijk nu al overtreft. Twee van de ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt, Al Awda en het Indonesische ziekenhuis, liepen schade op bij luchtaanvallen, terwijl de eigen kliniek van Artsen Zonder Grenzen maandag enige schade opliep bij een explosie.
Momenteel beheert Artsen zonder Grenzen een zelfstandige kliniek, ondersteunen we het Al Awda-ziekenhuis, het Nasser-ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis in Gaza. Artsen Zonder Grenzen heropende op 10 oktober een operatiekamer in Al-Shifa om patiënten met brandwonden en trauma's op te vangen. We hebben ook medische benodigdheden gedoneerd aan het Al Shifa-ziekenhuis en zullen steun blijven verlenen aan ziekenhuizen. Onze teams in Jenin, Hebron en Nablus beoordelen actief de medische behoeften op de Westelijke Jordaanoever, terwijl het geweld escaleert. Minstens 27 Palestijnen zijn gedood bij aanvallen van kolonisten en botsingen met het Israëlische leger.
Burgers, civiele infrastructuur en gezondheidszorgvoorzieningen moeten te allen tijde worden beschermd. Artsen Zonder Grenzen roept de regering van Israël op om haar campagne van collectieve bestraffing tegen heel Gaza te staken. De Israëlische en Palestijnse autoriteiten en facties moeten veilige ruimtes creëren. De toegang van humanitaire hulp, voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische uitrusting naar de Gazastrook moet dringend worden vergemakkelijkt; als dit niet gebeurt, zal dit nog meer levens kosten.
Douchka van Olphen