Werelddag tegen longontsteking : Artsen Zonder Grenzen voert actie tegen Pfizer en GSK

Artsen Zonder Grenzen lanceert vandaag een petitie die Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK) vraagt de prijs van een vaccin tegen longontsteking terug te brengen tot 5 dollar per kind, voor alle ontwikkelingslanden en humanitaire organisaties. Met een miljoen dode kinderen elk jaar is longontsteking wereldwijd de grootste doodsoorzaak bij kinderen.

Na vijf jaar vruchteloos onderhandelen met de farmareuzen Pfizer en GSK over een prijsverlaging voor het vaccin, roept Artsen Zonder Grenzen vandaag op tot een internationale mobilisatie om druk uit te oefenen op de twee bedrijven.

“Aan de huidige prijzen voor het vaccin tegen longontsteking is het voor talrijke regeringen en humanitaire organisaties niet mogelijk om kinderen hiertegen te vaccineren,” zegt Dr Manica Balasegaram, directeur van de Campagne van Artsen Zonder Grenzen voor betaalbare geneesmiddelen. “Sinds de commercialisering van het vaccin, heeft het al 28 miljard dollar opgebracht. We vinden dus dat Pfizer en GSK hun prijs nu moeten laten zakken zodat ook de ontwikkelingslanden hun kinderen kunnen beschermen tegen deze dodelijke ziekte.” Pfizer verdient elke dag 17 miljoen dollar aan het vaccin.

Voor de lancering van haar petitie zal Artsen Zonder Grenzen vandaag proberen om aan Ian Read, de algemeen directeur van Pfizer, 17 miljoen valse dollarbiljetten te overhandigen. De organisatie zal ook een affiche ophangen bij de ingang van de hoofdzetel Pfizer met de slogan: “Pfizer, waarom zijn de vaccins onbetaalbaar voor de kinderen die ze nodig hebben?”

In januari publiceerde Artsen Zonder Grenzen de tweede editie van haar rapport The Right Shot: Bringing down Barriersto affordable and Adapted Vaccines. Het rapport toont dat het vandaag 68 maal duurder is dan in 2001 om een kind te vaccineren in de armste landen. Veel landen hebben geen toegang tot de meest recente - en vaak ook duurste - vaccins, zoals dat tegen longontsteking.

“Als artsen hebben wij teveel kinderen zien sterven aan longontsteking. Zolang we geen toegang krijgen tot het vaccin laten we niet los,” zegt Dr. Balaegaram. “Vandaag roepen we de wereld op onze petitie te tekenen zoadt Pfizer en GSK hun prijs voor het vaccin tegen longontsteking laten zakken.”

TEKEN DE PETITIE OP WWW.AFAIRSHOT.ORG

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.