Werelddag Geestelijke Gezondheid: in 28 landen over de hele wereld waaronder België behandelt Artsen Zonder Grenzen ook de ziel

Ter gelegenheid van de Werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober wijst Artsen Zonder Grenzen (AZG) op het belang van een geïntegreerde medische aanpak, die patiënten helpt om hun trauma's te overwinnen en hun eigen veerkracht te ontwikkelen. De humanitaire organisatie verspreidt 4 filmpjes over haar werk met vluchtelingen in België.

Artsen Zonder Grenzen helpt al 30 jaar kwetsbare mensen die een trauma hebben meegemaakt (slachtoffers van conflicten, epidemieën, chronische ziekten, enz.). Vanuit Brussel leidt de humanitaire organisatie ongeveer 40 projecten voor geestelijke gezondheid in 28 landen over de hele wereld waaronder België: slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo, migranten in Griekenland, Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, maar ook migranten, daklozen en niet-begeleide minderjarigen in België.

Onze psychosociale steun over de hele wereld

In 2020 voerden teams van Artsen Zonder Grenzen over de hele wereld meer dan 450.500 individuele en groepssessies voor psychosociale ondersteuning uit.

 “Ons doel is om onze patiënten in staat te stellen zichzelf te bevrijden van hun lijden. We ondersteunen en begeleiden, zodat ze zelf hun emoties onder controle kunnen krijgen, zelf het opgelopen trauma kunnen overwinnen en hun eigen veerkracht kunnen ontwikkelen. Het is essentieel dat elke medische behandeling gepaard gaat met psychosociale ondersteuning, dat het een holistische benadering is. Daarnaast werken we niet alleen op individueel niveau, maar ook samen met de gemeenschap of het gezin van onze patiënten, door bijvoorbeeld groepssessies. Deze therapiesessies kunnen verschillende vormen aannemen, inclusief speelse activiteiten. Het belangrijkste is om de behoeften van elke persoon te identificeren. En die kunnen cultureel erg verschillen," legt Sylvie Fagard Sultan uit, deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid voor Artsen Zonder Grenzen.

Zo hielp Artsen Zonder Grenzen in de Democratische Republiek Congo in 2020 bijna 11.000 slachtoffers van seksueel geweld (medische en psychosociale zorg), en vooral in Kananga, waar de vereniging bijzonder actief is. De teams bieden psychosociale ondersteuning aan deze slachtoffers, aangepast aan hun behoeften en het ervaren trauma. Maar AZG is ook actief in de vluchtelingenkampen op Lesbos, in Oekraïne, in Libanon enzovoort.

De Humanitaire Hub in België

Sinds 2017 biedt Artsen Zonder Grenzen geestelijke gezondheidszorg aan migranten en vluchtelingen als onderdeel van de Humanitaire Hub, in samenwerking met andere organisaties. In 2020 voerden onze teams meer dan 1.200 psychologische consultaties en meer dan 230 psychiatrische consultaties uit. Naast deze directe patiëntenwerking, organiseert AZG ook verschillende trainingen op het gebied van psychologische eerste hulp en suïcidepreventie, bedoeld voor partnerverenigingen van het netwerk, zodat zij kunnen reageren op mensen met psychische problemen.

Medewerkers van de Hub getuigen in 4 filmpjes

Ter gelegenheid van Wereld Geestelijke Gezondheidsdag getuigen medewerkers van de Humanitaire Hub aan de hand van vier video's over de zorgen waarmee mensen op de vlucht in België worden geconfronteerd. Nourit is klinisch psychologe, Akku is cultureel bemiddelaar, Thomas is psychiatrisch verpleegkundige en Michèle is gastvrouw. U vindt de video's bij dit bericht.

Mogelijkheden tot interviews met internationale en Belgische medewerkers en experten, weliswaar in functie van hun moedertaal.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.