Webclip: AZG vecht in Madagaskar tegen epidemie van pest

Beste,

Dit is een webclip over de bestrijding van de pest in Madagaskar, die u vrij mag gebruiken.

Hieronder een update die we eerder deze week uitstuurden die de context schetst.

Artsen Zonder Grenzen is in Madagaskar, samen met de lokale overheid, bezig een uitbraak van de pest te bestrijden in Tamatave, in het oosten van het land. Daar vielen al 261 zieken en 10 doden te noteren sinds het begin van de uitbraak op 1 augustus.

Medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het Malagassische ministerie van Gezondheidszorg bij de behandeling van patiënten. In samenwerking met internationale partners heeft Artsen Zonder Grenzen ook een centrum opgetrokken voor de triage en behandeling van patiënten met de pest. Het centrum staat buiten het ziekenhuis van Tamatave. 

“Hoewel de pest een akelige ziekte is, kan een uitbraak snel onder controle gebracht worden en kunnen sterfgevallen vermeden worden door snelle en concrete maatregelen,” zegt Luca Fontana, hygiënespecialist voor Artsen Zonder Grenzen.

“Als de behandeling tijdig gestart wordt, hebben patiënten met longpest honderd procent overlevingskans. Mensen die risico lopen om besmet te raken, kunnen beschermd worden  met een preventieve behandeling,” aldus Fontana.

Artsen Zonder Grenzen behandelt patiënten, en helpt de lokale overheden ook met het triagesysteem om sneller patiënten te identificeren en te isoleren, en met een ambulancedienst in Tamatave stad. Water- en hygiënespecialisten van Artsen Zonder Grenzen zijn ook betrokken bij de hygiëne- en desinfectieprotocollen in het ziekenhuis en in de stad. 

In de havenstad van Tamatave (ook gekend als Toamasina) wonen 300.000 mensen. Hier bevindt zich  de grootste concentratie van mensen met longpest, met 261 zieken en 10 doden sinds het begin van de uitbraak. Terwijl builenpest zich verder verspreidt via geïnfecteerde zoogdieren, wordt de longpest overgebracht van mens op mens. Madagaskar telt elk jaar gevallen van builenpest op de hoogplateaus, waar de ziekte gedragen wordt door ratten. Maar in Tamatave is er geen dierlijke drager en werden er de voorbije jaren geen gevallen vastgesteld.

Volgens de officiële cijfers zijn in Madagaskar sinds 1 augustus  1032 gevallen van pest genoteerd, waaronder 695 met longpest. 89 mensen stierven al aan de pest.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.