Voedselcrisis Nigeria: 50% meer ondervoede kinderen in therapeutisch voedingscentrum Artsen Zonder Grenzen

Voedselcrisis Nigeria: 50% meer ondervoede kinderen in therapeutisch voedingscentrum Artsen Zonder Grenzen

Sinds mei 2022 stelt AZG een ongeziene toestroom aan ondervoede kinderen vast in haar therapeutische voedingscentrum in Maiduguri, Nigeria. Dat dit voor de “traditionele” seizoensgebonden ondervoedingspiek gebeurt, wijst op een alarmerende voedingscrisis in de staat Borno.

Historisch gezien is de voedselcrisis in Nigeria het meest acuut tussen eind juni en begin september tijdens het zogeheten 'magere seizoen' - de periode tussen het planten van gewassen en de oogstperiode. Maar dit jaar nam medisch humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen tussen januari en juni 2022 al 2140 kinderen op in haar therapeutisch voedingscentrum (inpatient therapeutic feeding centre of ITFC). Dat is 50% meer dan in diezelfde periode vorige jaar. Van januari tot mei ging het om een toename van 25% en op 6 weken tijd tussen mei en juni 2022 kwamen er meer kinderen binnen dan ooit in eenzelfde periode.

“We staan nog maar aan het begin van de gebruikelijke periode van hongersnood en onze faciliteit wordt nu al overspoeld met meer patiënten dan we ooit op maandelijkse basis hebben gezien sinds het project in 2017 werd geopend. Het ergste moet nog komen, dat weten we van vorige jaren.Deze zorgwekkende situatie is een groot knipperend waarschuwingsbord.Tenzij er dringende maatregelen worden genomen om zich voor te bereiden op de naderende piek, zullen de mensen in Maiduguri dodelijke gevolgen ondervinden”, zegt Shaukat Muttaqi, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen in Nigeria. “Er is dringend nood aan meer humanitaire hulp in Borno, en dan wel vóór de seizoensgebonden ondervoedingspiek. Als de huidige trends zich voortzetten zal deze veel ernstiger zijn dan voorgaande jaren.”

Humanitaire organisaties aan of boven capaciteit

AZG breidde de capaciteit van haar ITFC uit, van 120 bedden naar 200 bedden.Zelfs met die noodmaatregel waren er enkele dagen in juni niet genoeg bedden voor alle ondervoede kinderen die werden opgenomen. Ook andere humanitaire organisaties zitten aan of boven hun maximale capaciteitenen 16 hoognodige ambulante therapeutische voedingscentra werden gesloten wegens gebrek aan financiering.Als gevolg hiervan en als de huidige trends zich voortzetten, zullen de diensten overweldigd worden en zullen veel meer ondervoede kinderen het risico lopen te overlijden.

Artsen zonder Grenzen Ibrahim Fori Bwala onderzoekt een ernstig ondervoed kind dat is opgenomen in het intramurale therapeutische voedingscentrum (ITFC) in het voedingsziekenhuis Nilefa Kiji, gerund door AZG in Maiduguri, in de staat Borno in Nigeria.
Artsen zonder Grenzen Ibrahim Fori Bwala onderzoekt een ernstig ondervoed kind dat is opgenomen in het intramurale therapeutische voedingscentrum (ITFC) in het voedingsziekenhuis Nilefa Kiji, gerund door AZG in Maiduguri, in de staat Borno in Nigeria.

 

“Het meest dringend is meer ziekenhuiscapaciteit voor de behandeling van ernstig ondervoede kinderen. Parallel daaraan moeten interventies in gemeenschappen ook sterk opgeschaald worden om een potentieel worst-case-scenario voor te zijn”, zegt Muttaqi."Dat betekent uitbreiding van ambulante voedingsprogramma's, voedselzekerheid, immunisatie en toegang tot water en hygiëne."

Ondervoeding is een chronische en veelzijdige bezorgdheid in de staat Borno. De cumulatieve impact van jarenlange conflicten en onveiligheid zorgt nog steeds voor langdurige ontheemding. Daardoor is voedsel verbouwen en toegang tot gezondheidszorg uiterst moeilijk, met stijgende voedselprijzen tot gevolg.In de ITFC van Artsen Zonder Grenzen behoort 32 procent van de opgenomen ondervoede kinderen tot intern ontheemde gezinnen, die bijzonder afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Deze ontheemding, onveiligheid, armoede, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en andere factoren drijven de crisis, maar ook stressfactoren als lage immunisatie, gebrek aan toegang tot schoon water, hygiëne en gezondheidszorg hebben rampzalige gevolgen voor kinderen. Periodieke uitbraken van ziekten als mazelen en cholera, evenals seizoenspieken van malaria, kunnen de situatie nog verergeren.

"Met de traditionele piek van het magere seizoen in aantocht, staat Borno aan de rand van een crisis die het leven van duizenden kinderen in gevaar kan brengen", zegt dr. Htet Aung Kyi, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Nigeria.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.