VN-top over Vluchtelingen en Migratie: Rapport AZG 'Reality Check'
Op maandag 19 september is er een Algemene Vergadering van de VN waarin een blauwdruk zal besproken worden voor een “internationaal, gecoördineerde en humane” aanpak van de wereldwijde vluchtelingencrisis.
Artsen Zonder Grenzen stelt op de vele plaatsen wereldwijd waar we hulp bieden aan vluchtelingen vast dat deze mooie intenties helaas in schril contrast staan met de acties van vele staten die straks die mooie afspraken zullen ratificeren.
De huidige aanpak laat zich kenmerken door geweld tegen vluchtelingen en migranten aan de grenzen, refoulement en push-backs, en ellendige kampen zonder voorzieningen. Artsen Zonder Grenzen brengt nav de top een rapport uit, die een ‘reality check’ brengt en aantoont hoe de huidige restrictieve grenscontroles en inefficiënte asielpolitiek het lijden verergert van mensen die opzoek zijn naar bescherming. Het rapport (bijgevoegd) onderzoekt volgende contexten:
- Libië: Alle 34.000 migranten die AZG op zee redde passeerden allemaal in Libië, waar ze mishandeld werden vooraleer de oversteek te wagen
- Middellandse Zee: Dit jaar alleen al stierven 3.198 mensen op zee. Er zullen nog vele doden volgen zolang er geen legale alternatieven zijn om Europa te bereiken
- Griekenland/Italië/Balkan: Duizenden mensen zitten vast in centra en krijgen niet de nodige bescherming
- Jordanië: 75.000 Syrische vluchtelingen, vn. vrouwen en kinderen, zitten vast in de woestijn en mogen de Jordaanse grens niet over.
- Kenia, Dadaab: het grootste, permanente vluchtelingenkamp in de wereld waar minstens 350.000 vluchtelingen niet weten of en wanneer het kamp zal sluiten.
- Tsjaad: 2.6 miljoen mensen op de vlucht voor Boko Haram
- Mexico: 300.000 vluchtelingen uit Centraal-Amerika willen VS bereiken via Mexico
- Myanmar: Een half miljoen Rohingya-minderheid zitten vast in Bangladesh waar ze geen vluchtelingenstatus krijgen.
In de marge van de top organiseert president Obama van de Verenigde Staten de dag erna een informele top over migratie waar o.a. ook België aan deelneemt.
Interviews met de migratiespecialisten van Artsen Zonder Grenzen -per context of algemeen- mogelijk.