Verlaging prijs longontstekingsvaccin GSK goede eerste stap

GlaxoSmithKline gaat hulporganisaties een lagere prijs rekenen voor zijn longontstekingsvaccin PCV10. Artsen Zonder Grenzen is al 7 jaar in onderhandeling hierover met zowel GSK als Pfizer.

GlaxoSmithKline (GSK) gaat hulporganisaties een lagere prijs rekenen voor zijn longontstekingsvaccin PCV10. Artsen Zonder Grenzen is al 7 jaar hierover in onderhandeling met zowel GSK als Pfizer, de enige twee producenten van het longontstekingsvaccin. Longontsteking is wereldwijd de grootste oorzaak van kinderdoden. Artsen Zonder Grenzen is verheugd over GSK’s besluit en hoopt dat Pfizer, dat de enige is die ook een longontstekingsvaccin produceert (PCV13) dit goede voorbeeld zal volgen.

Cruciaal voor kinderen in noodsituaties

‘GSK zet een cruciale stap vooruit voor kinderen in noodsituaties. De lagere prijs van zijn longontstekingsvaccin stelt ons in staat veel meer kinderen te beschermen tegen deze dodelijke ziekte. Maar, GSK zou ook voor overheden van arme landen een lagere prijs moeten rekenen,’ verklaart Joanne Liu, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. Vanwege de hoge prijs kunnen veel ontwikkelingslanden het zich niet veroorloven het longontstekingsvaccin op te nemen in hun standaardvaccinatiepakket. De verlaging van GSK voor hulporganisaties houdt in dat zij vanaf nu een prijs van 9,15 dollar per kind gaan rekenen voor hun longontstekingsvaccin PCV10 (merknaam: Synflorix). Dit komt neer op 8,25 euro per kind. (De prijs per dosis is 3,05 dollar, er zijn 3 doses nodig per kind).

Petitie voor een eerlijke prijs

Longontsteking kost jaarlijks 1 miljoen kinderen het leven. Kinderen in crisisgebieden, zoals in oorlogszones, zijn nog veel bevattelijker voor longontsteking. De hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen zien dagelijks de dramatische gevolgen. Inenten kan doden voorkomen, maar tot nu toe waren de vaccins niet voor een betaalbare prijs te krijgen. In mei moesten we 60 euro (68,10 dollar) betalen voor 1 enkele dosis van Pfizer’s longontstekingsvaccin om kinderen in Griekenland te kunnen inenten. In november riep Artsen Zonder Grenzen mensen wereldwijd GSK en Pfizer, de enige twee producenten van een longontstekingsvaccin, te vragen een eerlijke prijs van 4,50 euro per kind (5 dollar) voor hun vaccins te rekenen. Ruim 416.000 mensen in 170 landen tekenden de petitie.

Pfizer

Op dit moment maakt Pfizer enkel donaties in natura van haar vaccin PCV13 (merknaam: Prevnar 13) beschikbaar. Dit houdt echter in dat hulporganisaties hun inentingscampagnes om kwetsbare kinderen niet onafhankelijk kunnen plannen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.