Update aardbevingen: hoe reageert Artsen Zonder Grenzen vandaag in Syrië en Turkije?

Update aardbevingen: hoe reageert Artsen Zonder Grenzen vandaag in Syrië en Turkije?

Nu de respons op de aardbevingen de tweede fase ingaat na de eerste levensreddende reddingsactie, kijkt Artsen Zonder Grenzen naar de secundaire effecten van de aardbeving. De ernstige verstoring van de gezondheidszorg tast de zorg voor de meest kwetsbaren aan en het risico op ziekte-uitbraken stijgt. Het is duidelijk dat de huidige respons niet voorziet in de enorme behoeften van de bevolking in Noordwest Syrië. De humanitaire hulp moet onmiddellijk worden opgeschaald en veel dichter bij de gemeenschappen worden gebracht. Er is dringend behoefte aan onderdak, voedsel, verwarmingsmateriaal en medische zorg.

Om aan een aantal van de onmiddellijke behoeften te kunnen voldoen, hebben humanitaire organisaties toegang nodig via alle beschikbare grenspunten. We zien een gebrek aan brandstof, elektriciteit en voldoende water en sanitaire voorzieningen. Er is ook een grote uitdaging voor mensen die getroffen zijn door de aardbeving om toegang te krijgen tot geestelijke gezondheidszorg, inclusief onze medewerkers.

SYRIË

Medische activiteiten in noordwest Syrië:

  • Tussen 6 en 12 februari behandelden door Artsen zonder Grenzen ondersteunde instellingen meer dan 7.600 gewonden en registreerden zij ongeveer 1.000 slachtoffers
  • 38 ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen ontvingen donaties van noodpakketten, traumapakketten, medische benodigdheden en laboratoriumapparatuur, medicijnen, laboratorium- en medische verbruiksartikelen en dekens. Dit omvat faciliteiten in onder andere Idlib, Azaz, Afrin, Mare', Bab El Hawa.
  • We stuurden ervaren medewerkers van onze teams naar ziekenhuizen en verhoogden de beddencapaciteit in onze medische faciliteiten met tenten waar nodig en zetten punten op voor het behandelen van wonden. Ambulances ontvingen brandstof.
  • In het Idlib gouvernement organiseert Artsen Zonder Grenzen 4 mobiele klinieken in opvangcentra voor algemene raadplegingen, kleding, reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg. Sinds 13 februari voerden we 2.134 consultaties uit. 13 ziekenhuizen ontvingen er 6.100 dekens en we ondersteunen de productie van zuurstof voor 8 gezondheidscentra. Ook hier ontvingen twee ziekenhuizen brandstof zodat zij hun activiteiten kunnen voortzetten. In twee van de klinieken en één ziekenhuis die honderden patiënten behandelden in de eerste dagen na de aardbeving, konden we dankzij ​ een afname van het aantal nieuwe gewonden onze normale activiteiten hervatten. Patiënten kregen zo opnieuw toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg, aangezien deze nood uiteraard niet stopt na dergelijke rampen.
  • In het Aleppo gouvernement startte op 13 februari onze mobiele kliniek in Jindires, die ontheemde gemeenschappen kan dienen. Alleen al op de eerste dag behandelden we 119 patiënten, waaronder kinderen, zwangere vrouwen en mensen met verwondingen, en met consultaties voor geestelijke gezondheid.

Noodhulp:

  • In het gouvernement Idlib en het district Afrin in Aleppo hebben we met onze lokale partners meer dan 700 familiekits uitgedeeld, waaronder dekens, matrassen en aankomstkit. Dit bovenop 7.700 individuele dekens, 1.100 hygiënekits, 50 tenten en 550 extra matrassen in opvangcentra.
  • Op dezelfde manier hebben we aan de getroffen mensen in Jindires en gezinnen in de opvangcentra in Azaz en Mare' en omliggende dorpen in samenwerking met lokale partners meer dan 515 complete non-foodartikelenkits uitgedeeld, waaronder hygiëneartikelen, keukenkits, winterkits en dekens.
  • In het westen van Idlib stad deelde Artsen Zonder Grenzen dekens, plastic zeilen en winterpakketten uit aan gezinnen. We verdeelden ook 109 m³ water en plaatsten 5 watertanks in verschillende opvangcentra.

In Noordwest-Syrië werkt AZG ook samen met lokale ngo's.Naast de noodhulp blijft Artsen Zonder Grenzen haar reguliere medische hulp en activiteiten verlenen in ziekenhuizen die niet zijn getroffen; Dit om de bevolking te ondersteunen en de continuïteit van de zorg voor kwetsbare doelgroepen (zwangere vrouwen, mensen met chronische ziekten …) te waarborgen.

IN TURKIJE

In samenwerking met de Turkse ngo International Blue Crescent en de Turkse Rode Halve Maan deelt AZG sinds 8 februari voedsel en eerste hulp uit in verschillende opvangcentra in Kilis, een grensgebied in de provincie Gaziantep.

Naar aanleiding van de aardbevingen hebben we op 6 en 7 februari twee voorstellen ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de bevolking van Turkije te helpen met medische teams en veldhospitalen. Na dit voorstel van Artsen zonder Grenzen voor aanvullende steun hebben de Turkse autoriteiten voorlopig alleen om donaties van medische artikelen en ander materiaal gevraagd.Het model en de schaal van onze reactie zullen dan ook afhangen van de resultaten van onze beoordeling van de situatie en van de ruimte die we zouden hebben om een effectieve reactie uit te voeren.

Help Artsen Zonder Grenzen

Wie Artsen Zonder Grenzen wil helpen, kan dat op één plaats: ons noodfonds, via rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, onze webpagina www.azg.be of pagina voor giften donate.msf-azg.be. Onze onmiddellijke reactie op noodsituaties wordt mogelijk gemaakt door giften aan dit noodfonds. Dankzij het noodfonds kunnen we de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan, de oorlog in Oekraïne, en andere mensen in nood, zoals in Jemen of Afghanistan, helpen. Daarom vragen we om giften te mogen gebruiken waar wij denken dat ze het meest nodig is.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.