Uitzonderlijk veel gewonden, maar geen medicatie meer in ziekenhuizen in Oost-Ghouta
De ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen in Syrië ondersteunt in het belegerde Oost-Ghouta, bij Damascus, maken melding van honderden doden en gewonden. Op drie dagen tijd werden niet minder dan dertien medische faciliteiten die Artsen Zonder Grenzen steunt, beschadigd of vernietigd. Dat heeft de beschikbaarheid van medische zorg nog verder verminderd, net nu de nood zo hoog is. De belegering verhindert ook dat de bevoorrading van Oost-Ghouta met het noodzakelijke medisch materiaal.
Oost-Ghouta had dit jaar al erg te lijden onder de oorlog, met meer dan 1600 gewonden 180 doden, volgens de ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt. Dat zijn de cijfers tot en met zaterdag 17 februari. Sinds zondag 18 februari zijn de bombardementen en beschietingen nog verhevigd. Er wordt melding gemaakt van 1285 gewonden en 237 doden, op nauwelijks drie en een halve dag (van 18 februari tot en met de ochtend van 21 februari). Dat is niet eens het volledige plaatje, want er zijn ook ziekenhuizen die geen ondersteuning hebben van Artsen Zonder Grenzen, en ook daar zijn doden en gewonden. De cijfers lopen nog steeds op.
“De nood aan levensreddende medische zorg is bijzonder hoog in Oost-Ghouta,” zegt Lorena Bilbao, verantwoordelijke voor de hulpprojecten van Artsen Zonder Grenzen in Syrië. “We kunnen een aantal ziekenhuizen helpen met de bevoorrading van bepaald medisch materiaal, zoals hechtingsdraad en infuusvloeistof. Maar er zijn ook dingen die wij niet meer kunnen leveren en waarvan de voorraad totaal uitgeput is, zoals bloed, verdovingsmiddelen en intraveneuze antibiotica.” Dat zijn zaken die cruciaal zijn voor chirurgie. Het gebrek eraan is alarmerend, zeker gezien de intensiteit van het geweld.
Artsen Zonder Grenzen dringt er bij de Syrische overheid, alle andere strijdende partijen en alle handelaars die medisch materiaal zouden hamsteren, op aan om dit materiaal onmiddellijk beschikbaar te maken voor de ziekenhuizen, die er levens mee kunnen redden.
Artsen Zonder Grenzen wijst er verder op dat het oorlogsrecht eist dat patiënten, medisch personeel en medische faciliteiten ontzien moeten worden, en benadrukt de nood aan evacuatie van patiënten wier toestand kritiek is.
Artsen Zonder Grenzen werkt in vijf ziekenhuizen en heeft drie mobiele hulpposten in het noorden van Syrië. De organisatie heeft ook samenwerkingsverbanden met nog eens vijf andere ziekenhuizen. Daarnaast krijgt een vijftigtal medische faciliteiten in gebieden waar Artsen Zonder Grenzen niet aanwezig kan zijn, structurele ondersteuning. Elf van die faciliteiten liggen in Oost-Ghouta. Andere medische faciliteiten krijgen ad hoc ondersteuning. In deze ondersteunde faciliteiten werkt geen personeel van Artsen Zonder Grenzen. De organisatie werkt niet in gebieden onder controle van de Islamitische Staat, die geen veiligheidsgaranties biedt, en niet in gebieden onder controle van de Syrische regering, die daarvoor, ondanks herhaalde vragen, geen toestemming geeft. Voor haar werk in Syrië gebruikt Artsen Zonder Grenzen geen institutionele financiering.