UITNODIGING – Persconferentie boekvoorstelling “Ebola: The Politics of Fear” (ma 20 feb)

Is de wereld klaar om een nieuwe epidemie het hoofd te bieden en zijn de juiste lessen getrokken uit de ebola-epidemie in West-Afrika?

Maandag 20 februari om 10u

Drie jaar geleden brak in het West-Afrikaanse Guinee een ebola-epidemie zonder voorgaande uit.  Al snel rees ook in buurlanden Sierra Leone en Liberia het aantal patiënten de pan uit. Officieel werden uiteindelijk 28.000 mensen ziek; 11.300 van hen stierven. Pas in maart 2016 werd de epidemie definitief een halt toegeroepen.

Patiënten, lokale gemeenschappen, nationale regeringen, de Verenigde Naties, humanitaire organisaties: de angst was gedurende een bepaalde periode overal. Het was voornamelijk die angst die bepaalde welke maatregelen genomen werden tegen de ziekte. Die maatregelen waren daardoor eerder ingegeven door veiligheidsaspecten dan uit bekommernis om de volksgezondheid of het welzijn van de patiënten.

Artsen Zonder Grenzen vroeg een twintigtal auteurs, zowel interne als extern, om het antwoord op de ebola-epidemie te analyseren vanuit hun eigen expertisedomein. De ultieme vraag daarbij was telkens: wat moeten we beter doen wanneer een nieuwe crisis van die omvang opduikt?

Wij nodigen u naar aanleiding van de publicatie van het boek Ebola: The Politics of Fear uit voor een persconferentie waar we de belangrijkste lessen proberen trekken uit deze nooit geziene epidemie.

 

WANNEER            Maandag 20 februari om 10h

WAT                      - Voorstelling van het boek “Ebola : The Politics of Fear” (Editions Renaissance du Livre)
                             - Lessen uit de aanpak van de ebola-epidemie

WIE                       Michiel Hofman, Humanitair adviseur AZG en redacteur van het
                             Armand Sprecher, Arts Epidemioloog AZG

WAAR                   In het Résidence Palace, Zaal Passage. Wetsstraat 155, 1048 Brussel

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.