Tsjaad: meer dan 70 gewonden in Adré, Artsen Zonder Grenzen breidt activiteiten uit

Tsjaad: meer dan 70 gewonden in Adré, Artsen Zonder Grenzen breidt activiteiten uit

In het ziekenhuis in Adré, in het oosten van Tsjaad, zijn in totaal 72 gewonden uit Soedan behandeld door Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit is het gevolg van het geweld en de gevechten die al meer dan zes weken in Darfur en andere regio's van Soedan woeden en ertoe hebben geleid dat sinds 15 april bijna honderdduizend mensen naar Tsjaad zijn gevlucht.

"De gewonden komen sinds half mei met mondjesmaat aan, maar de afgelopen dagen zijn er zo'n vijftig binnengestroomd", legt Christophe Garnier, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen, uit. "De meesten van hen raakten gewond door kogels tijdens schermutselingen en aanvallen ten zuiden van El Geneina in Masterei, een grensstad met ongeveer 80.000 inwoners, waaronder veel ontheemden uit omliggende dorpen."

De gewonden bereiken de Tsjadische stad Goungour, ongeveer tien kilometer van Masterei, vanwaar ze door het ministerie van Volksgezondheid en de teams van AZG worden doorverwezen naar het ziekenhuis in Adré. De jongste patiënt die werd ontvangen was drie jaar oud. Veel mensen in kritieke toestand zouden zijn achtergelaten, niet in staat om naar Tsjaad te reizen of om toegang te krijgen tot medische zorg in West-Darfur, ook niet in de hoofdstad El Geneina, waar het geweld bijzonder intens is.

"Vluchtelingen uit West-Darfur maken melding van zeer verontrustende geweldscènes, waarbij gewapende mannen schieten op mensen die te voet proberen te vluchten, dorpen die worden geplunderd en gewonden die sterven. Ziekenhuizen die wel nog werken, hebben een tekort aan personeel, uitrusting en elektriciteit. Maar andere zijn al buiten werking door de vernieling en plundering", waarschuwt Christophe Garnier.

Artsen Zonder Grenzen is sinds 2021 in Adré en werkt samen met de Tsjadische gezondheidsautoriteiten om tegemoet te komen aan de toegenomen behoeften van de Soedanese vluchtelingen en de gastbevolking. In de gezondheidscentra in Adré, Hilouta en Mahamata, ondersteund door AZG, zagen medewerkers de afgelopen week een toename van ongeveer 40% in pediatrische consultaties, deels in verband met de komst van nieuwe vluchtelingen in het gebied. De teams reizen ook naar plaatsen waar vluchtelingen verzamelen, zoals Goungour, waar ze medische consultaties aanbieden en vaccinatiecampagnes uitvoeren om kinderen tegen mazelen te beschermen. In Koufroun, Diza, Midjiguilta en Goungour zijn meer dan 30.000 kinderen ingeënt tegen mazelen. AZG biedt ook medische zorg aan vluchtelingen en gastgemeenschappen in de provincie Sila.

"Met het begin van het regenseizoen zullen de al extreem precaire levensomstandigheden in de geïmproviseerde kampen verslechteren, en de overstromingen van rivieren zullen de bewegings- en bevoorradingsmogelijkheden bemoeilijken", legt Christophe Garnier uit. "Temeer omdat deze periode elk jaar gepaard gaat met een zeer hoge prevalentie van malaria. Het zijn de moeilijkste maanden in termen van voedselonzekerheid en ondervoeding bij kinderen in de regio".

De stopzetting van de handel met El-Geneina, de economische drijfveer van de regio, zal waarschijnlijk ook de stijging van de prijzen van basisvoedingsmiddelen verergeren in een gebied dat zeer kwetsbaar is voor voedselonzekerheid. Bij het beantwoorden aan de dringende noden van de mensen die onlangs Darfur zijn ontvlucht, moet ook rekening worden gehouden met die van de lokale gemeenschappen en de ongeveer 400.000 Soedanese vluchtelingen die al enkele jaren in overvolle en onhygiënische kampen in het oosten van Tsjaad leven.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.