Uitnodiging tweede "Neglected Crisis, not Forgotten" conferentie - de Democratische Republiek Congo

Uitnodiging tweede "Neglected Crisis, not Forgotten" conferentie - de Democratische Republiek Congo

Artsen Zonder Grenzen (AZG) nodigt u graag uit voor haar 2de conferentie in de serie "Neglected Crisis, not Forgotten", gewijd aan de DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO (DRC). Deze gaat door op 15 maart en kan zowel online als in onze kantoren te Elsene bijgewoond worden.

Al tientallen jaren wordt de schrijnende humanitaire situatie in het oosten van de DRC gekenmerkt door een gebrek aan evenwicht tussen de noden van de bevolkingen en de respons van de internationale hulpverlening. Deze situatie is de afgelopen twee jaar nog verergerd door de zogenoemde "M23-crisis": de enorme toename van ontheemde mensen en behoeften werd beantwoord met een schrijnend gebrek aan steun en aandacht, ondanks de late inspanningen van de VN, zoals de operationele opschaling van het VN-systeem in Oost-Congo.

AZG wijst al jaren regelmatig op de tekortkomingen van de humanitaire gemeenschap bij het effectief reageren op noodsituaties, waaronder in Oost-Congo. Maar wat is er in dertig jaar echt veranderd? Wat is er nodig om eindelijk een doeltreffender, adequater en principiëler antwoord te krijgen op de dringende noden aan alle kanten en om kritieke leemtes op te vullen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Ituri en Zuid-Kivu ook niet vergeten dreigen te worden?

Van 10.30u tot 12.00u - online & offline bij te wonen

Sprekers:

  • Aymar Nyenyezi - Université de Mons (in person)
  • Onesphore Sematumba - International Crisis Group (online only)
  • Marie-Rose Bashwira - ISDR Bukavu (online only)
  • Tristan Terryn - Foreign Affairs of Belgium (in person)
  • Koen Vlassenroot - Universiteit Gent (in person)
  • Emmanuel Lampaert – Artsen Zonder Grenzen (in person)
  • Jimmy Matumona Tana – Artsen Zonder Grenzen (online only)
  • Kristel Eerdekens - Artsen Zonder Grenzen (in person)

Er is ook de mogelijkheid tot interviews met de sprekers.

Het evenement wordt afgesloten met een vraag- en antwoord en netwerkmoment. De conferentie wordt voornamelijk in het Frans gehouden met online simultaanvertaling naar het Nederlands en naar het Engels.

INSCHRIJVINGEN:

  • Als u aanwezig wilt zijn ter plaatse bij AZG (Gewijde Boomstraat 46, 1050 Brussel), bevestigt u uw aanwezigheid door op deze e-mail te antwoorden met "Ik zal het evenement bijwonen". U ontvangt dan een bevestiging met alle praktische details. Het aantal deelnemers ter plaatse is beperkt. Schrijf u tijdig in.
  • Wenst u alleen online deel te nemen, registreer dan hier.

In samenwerking met

 

De conferentieserie "Verwaarloosde crisis, niet vergeten", die een jaar duurt, is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de politieke, sociale en mediadynamiek die speelt wanneer een complexe humanitaire crisis voortduurt en internationale hulp uitblijft. We nodigen u graag uit om deel te nemen en bij te dragen aan deze reflectie.

Met vriendelijke groeten,

Steven

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

 

 

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.