Teams AZG behandelden al 17.000 mensen bij cholera-epidemie in DR Congo

Sinds op 9 september een cholera-epidemie is uitgeroepen in de Democratische Republiek Congo behandelden teams van Artsen Zonder Grenzen al 17.000 patiënten in 30 cholerabehandelcentra. De epidemie heerst in 20 van de 26 provincies, ongekend in de geschiedenis van het land, en is niet onder controle. Artsen Zonder Grenzen benadrukt de noodzaak om meer preventieve maatregelen, zorgvoorlichting en hulp van andere organisaties.

Snelle verspreiding

De ziekte brak in juni uit in de provincie Noord-Kivu. Cholera is endemisch in 6 provincies in DR Congo, maar de droogte en hoge mobiliteit van de bevolking in bepaalde gebieden zorgden voor een snelle verspreiding door het hele land. Tot nu toe zijn ruim 24.000 mensen besmet geraakt en zijn 500 mensen omgekomen.

Vaccinaties en waterzuivering

‘We bieden hulp in de zwaarst getroffen gebieden,’ zegt landencoördinator Cisco Otero. ‘De afgelopen weken is het aantal patiënten in onze behandelcentra ook afgenomen. Het is echter gebleken dat preventieve maatregelen urgent nodig zijn. Vaccinaties en waterzuivering zijn essentieel in gebieden waar cholera endemisch is, om zo verdere verspreiding te voorkomen.’

Snelle diagnose en behandeling cruciaal

Bij een ziekte als cholera is snelle diagnose en behandeling zeer belangrijk. Zonder behandeling kan iemand snel uitgedroogd raken en mogelijk sterven. Behandeling bestaat uit het toedienen van vloeistoffen en rehydratiezouten. Vaak kan dat oraal, bij de mensen die er zeer erg aan toe zijn, gebeurt dat met een infuus.

Indammen epidemie prioriteit

‘Het indammen van de epidemie is nu de voornaamste prioriteit,’ stelt Otero. ‘Het regenseizoen komt eraan. De kans dat het virus zich dan via vervuild water kan verspreiden, neemt dan toe, mogelijke met kritieke gevolgen.’

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.