Syrië, Oost-Ghouta: massale toevloed aan gewonden, dringend nood aan medicijnen

AZG roept op de gezondheidszorg te respecteren en vraagt dringende medische herbevoorrading

De intensieve bombardementen in de bezette enclave Oost-Ghouta nabij Damascus, Syrië, zorgen voor vele gewonden. Het is een ramp voor de patiënten die medische hulp nodig hebben, zegt Artsen Zonder Grenzen.

Van 14 tot 26 november hebben vijf door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Oost-Ghouta 24 keer een massale toevloed van gewonden gezien. De vijf ziekenhuizen rapporteerden 576 gewonden en 69 doden in die periode. Maar het totale aantal doden en gewonden in de regio is nog vele malen hoger. Een totaal van 149 (26%) van de gewonden, zijn vrouwen en kinderen onder de vijftien. 17 (25%) van de doden ook.

“In deze periode van intensieve gevechten is medische zorg absoluut noodzakelijk, maar de medische diensten in Oost-Ghouta zijn compleet overstelpt. Veel ziekenhuizen zijn gesloten uit angst voor de bombardementen. Ziekenhuizen die wel open zijn, moeten uitzonderlijk veel medische voorraden gebruiken die moeilijk terug aan te vullen zijn”, zegt Bertrand Perrochet, Directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt 21 ziekenhuizen in de regio met medische voorraden, en heeft er ook reservestocks voor kritieke situaties. Deze stocks raken nu snel uitgeput. Dit is onder meer het geval voor de bloedvoorraad. Als de ziekenhuizen niet snel weer bevoorraad worden, riskeert de gezondheid van gewonden en zieken verder achteruit te gaan, met mogelijk de dood tot gevolg.

Artsen Zonder Grenzen vraagt:

  • De strijdende partijen moeten in navolging van het Internationaal Humanitair Recht maatregelen nemen zodat burgers en burgerlijke infrastructuur zoals ziekenhuizen niet geraakt worden.
  • De Syrische regering moet zonder uitstel alle humanitaire organisaties de toestemming geven Oost-Ghouta te herbevoorraden met geneesmiddelen en medisch materiaal.
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.