Syrië: medewerker Artsen Zonder Grenzen (AZG) vermoord in Al-Hol-kamp; AZG klaagt uiterst onveilige situatie aan

Meer dan 30 slachtoffers sinds januari door vuurwapengeweld, mesaanvallen en vermijdbare ongevallen

In de nasleep van de moord op een van haar personeelsleden, de dood van een kind van een medewerker en de verwonding van drie andere medewerkers in het Al-Hol-kamp voor ontheemden in het noordoosten van Syrië, drukt de internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) haar schok en verdriet uit over de incidenten en de diepe bezorgdheid over de onveiligheid voor de kampbewoners, onder wie twee derde kinderen. AZG zet haar outreach-activiteiten in het kamp tijdelijk stop.

"In de nacht van 24 februari had onze collega geen dienst, en bracht tijd door met familie toen de moord gebeurde", zegt Will Turner, AZG-noodhulpmanager voor Syrië. “We proberen de situatie en omstandigheden rond de dood beter te begrijpen. AZG ondersteunt het gezin in deze moeilijke tijd en we betuigen ons oprechte medeleven aan de familie en vrienden van onze collega's. "

Drie dagen later stierf een kind van een ander personeelslid toen er brand uitbrak in een tent waar mensen een bruiloft vierden, nadat een kind per ongeluk een dieselkachel had omgestoten. Bij deze brand kwamen minstens zeven mensen om het leven, onder wie dus de vierjarige dochter van een AZG-medewerker. Ongeveer 30 mensen raakten gewond, onder wie drie AZG-medewerkers en een aantal van hun familieleden. Veel van de gewonden zijn voor behandeling naar ziekenhuizen in de stad Al-Hassakeh gebracht, hoewel er onduidelijkheid bestaat over wie naar welk ziekenhuis is verwezen en het totale aantal verwondingen onbekend blijft.

"Ik wil gewoon weten waar mijn kind is", meldt een van de AZG-medewerkers, in behandeling in Al-Hassakeh, die geen informatie heeft kunnen krijgen over andere gewonde familieleden. "Het enige waar ik aan kan denken, is mijn familie."

Onaanvaardbare situatie

De beveiligings- en veiligheidssituatie in Al Hol is de afgelopen twee jaar onaanvaardbaar geweest. Dit jaar is de situatie verder verslechterd, met meer dan 30 slachtoffers sinds januari. door vuurwapengeweld, kruisvuur, mesaanvallen of vermijdbare ongevallen.

In de tweede helft van januari ving AZG na twee afzonderlijke incidenten van wapengeweld, vier slachtoffers van schotwonden op, onder wie een moeder en kind. Deze gewonden moesten wel behandeld worden in de AZG-kliniek voor ondervoede kinderen in het kamp.

Tijdelijke stop activiteiten in Al-Hol

Als gevolg van de verslechterende veiligheidssituatie in Al-Hol is Artsen Zonder Grenzen gedwongen haar outreach-activiteiten in het kamp tijdelijk op te schorten, waaronder het verlenen van medische zorg in de tenten van mensen en enkele water- en sanitaire activiteiten.

De recente tragische incidenten tonen de menselijke tol aan van het geweld en de onveilige levensomstandigheden van kampbewoners. Al-Hol staat onder controle van lokale autoriteiten en veiligheidstroepen die voorkomen dat de meeste bewoners de perimeter van het kamp verlaten.

"Mensen worden met een brute frequentie vermoord, vaak in de tenten waar ze wonen", zegt Turner. “Veel van de doden laten kinderen achter die niemand anders hebben om voor hen te zorgen. De autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid om mensen te allen tijde veiligheid en beveiliging te bieden. Dit is geen veilige omgeving en zeker geen geschikte plek voor kinderen om in op te groeien. Deze nachtmerrie moet stoppen. "

Artsen Zonder Grenzen roept de internationale gemeenschap en de landen met burgers in het Al-Hol-kamp op om verantwoordelijkheid te nemen om langetermijnoplossingen te vinden voor de mensen die daar wonen - oplossingen die vrijwillig moeten zijn en in overeenstemming moeten zijn met internationale wettelijke normen, waaronder het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.