SYRIE: Hevige bombardementen bij Damascus zorgen voor een van de bloedigste maanden sinds start conflict
Brussel, 11/09/2015 – Twintig opeenvolgende dagen van hevige bombardementen in Oost-Ghouta, bij de Syrische hoofdstad Damascus, zorgden voor een ongeziene toevloed van gewonden in augustus. Dat meldden enkele tijdelijke noodhospitalen, ondersteund door Artsen Zonder Grenzen (AZG). Tijdens deze periode werden dagelijks minstens 150 patiënten met oorlogsverwondingen behandeld. Tegelijk werd de belegering verder uitgebreid, waardoor nog eens minstens 600.000 inwoners onder vuur kwamen te liggen.
Dertien door AZG gesteunde noodhospitalen in de belegerde zone Oost-Ghouta rapporteren dat ze tussen 12 en 31 augustus vrijwel voortdurend overstelpt werden met oorlogsgewonden. AZG heeft nauwkeurige cijfers over de toestroom van slachtoffers in zes ziekenhuizen: 377 doden en 1.932 gewonden. Ongeveer één op de vier slachtoffers (104 doden en 546 gewonden) waren kinderen jonger dan 15 jaar. Door communicatieproblemen als gevolg van de bombardementen, beschikt AZG nog niet over gedetailleerde cijfers van andere gesteunde medische voorzieningen.
“Dit is een van de bloedigste maanden sinds de gruwelijke chemische aanval in augustus 2013,” getuigt Bart Janssens, Directeur Operaties bij AZG. “De ziekenhuizen die wij ondersteunen, zijn noodvoorzieningen. Ik kan me niet voorstellen dat de zorgverleners in dergelijke omstandigheden en met zo’n toestroom aan gewonden de situatie onder controle konden houden. Wij hebben grenzeloos respect voor de Syrische dokters die met de moed der wanhoop levens blijven redden.”
Tegelijk werden de belegeringen rond Damascus opgedreven en uitgebreid. Drie nieuwe gebieden ten noorden van Damascus – Al-Tall, Al-Hameh en Qudsaya – met minstens 600.000 inwoners zijn sinds 22 juli in staat van beleg. Dit betekent dat mensen en voertuigen worden tegengehouden en doorzocht en dat er geen medische goederen, voedsel, brandstof of andere basisbenodigdheden binnengebracht mogen worden. De reeds erg strikte staat van beleg in gebieden als Moadamiyeh werd nog verder verstrengd, waardoor ook voetgangersverkeer in en uit het gebied volledig onmogelijk is geworden. Medische evacuaties zijn nu meer dan ooit uitgesloten, zelfs voor patiënten die dringend technisch geavanceerde, levensreddende medische hulp nodig hebben.
“We hebben weet van 400 amputaties die in augustus in Oost-Ghouta werden uitgevoerd”, aldus Bart Janssens. “Heel wat ledematen hadden kunnen worden gered als de medische zorg in de belegerde zones niet zo bemoeilijkt was. Via de medische netwerken zijn we nog steeds in staat om medische goederen door de linies te krijgen, maar dat wordt almaar moeilijker.” AZG organiseert nu de dringende medische herbevoorrading. Het gaat onder meer om 5.000 vloeistofzakjes voor infusen en 1.500 bloedzakjes.
“Augustus was in medisch opzicht de ergste maand die we hier beleefden,” vertelt een directeur van een van de door AZG ondersteunde noodhospitalen. “Wie niet gewond of dood is, kan zichzelf gelukkig prijzen. Genoeg dood en belegering. Genoeg bloed en ellende. Genoeg.”
Artsen Zonder Grenzen beheert zes medische voorzieningen in het noorden van Syrië en ondersteunt meer dan 100 veldhospitalen in heel het land, met bijzondere aandacht voor de belegerde gebieden. Het gaat meestal om noodstructuren zonder eigen personeel, waar AZG instaat voor de bevoorrading en opleiding op afstand om Syrisch medisch personeel te helpen het hoofd te bieden aan de extreme medische noden. Dit ondersteuningsnetwerk werd de voorbije vier jaar uitgebouwd.