Syrië – De opvoering van het offensief veroordeelt de bewoners van Idlib tot de eeuwige dool

In het noordwesten van Syrië zorgden luchtaanvallen gepaard met een grondoffensief van het Syrische leger en de Russische geallieerden voor een golf aan volksverhuizingen vanuit het laatste rebellenbastion. Dorpen en kampen ten westen van Aleppo liggen onder vuur, de wegen staan vol files van auto’s en vrachtwagens met mensen op de vlucht naar een steeds kleiner wordende veiligheidszone.

“Mensen komen in een hopeloze situatie terecht.”, zegt Julien Delozanne, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Syrië. “De aanvallen vinden nu plaats in zones die voordien als veilig beschouwd werden. Mensen vluchten naar het noorden, naar een klein gebied tussen de frontlinie in het oosten en de gesloten Turkse grens in het westen. De leefomstandigheden voor de bewoners van deze kampen zijn verschrikkelijk. Als de militaire operatie zich op deze manier verderzet, zal de nieuwe toestroom van mensen de situatie enkel verslechteren.”                         

Op 14 en 15 februari, kwam het dorp Sarmadah onder artillerievuur te liggen, waar tienduizenden mensen op de vlucht van het gevecht in Zuid-Idlib zich verscholen. Veel mensen geraakten hierbij gewond en tenten werden verwoest. Takad, 20 km naar het Oosten, werd sinds 13 februari verschillende keren getroffen, waardoor bijna alle dorpsbewoners op de vlucht sloegen. Volgens ziekenhuisdirecteur Mustafa Ajaj, zijn de enige achterblijvers diegenen die zich geen vervoer kunnen permitteren of niet weten waarheen te gaan. “We verhuizen onze medische voorraad momenteel naar een andere locatie. Ik zoek een veilige plaats om onze activiteiten te hervatten. De medische noden worden steeds groter, maar we hebben almaar minder basismedicatie in stock voor de mensen die achterbleven in Takad.”

Het ziekenhuis in de stad Al Atareb, dat noodkits van Artsen Zonder Grenzen ontving, moest sluiten op 16 februari, naar aanleiding van aanvallen op de stad. Het ziekenhuis in Darat-Izaa sloot eveneens op 17 februari uit vrees voor de bombardementen. Het resultaat is dat er geen enkel functionerend ziekenhuis achterblijft in westelijk Aleppo.

“Niemand weet wat de situatie morgen zal brengen, behalve dat de bommen blijven vallen en de regeringstroepen oprukken.”, zegt een dokter van Artsen Zonder Grenzen in het kamp van Deir Hassan, 30km ten westen van Aleppo. “We leven in angst en stress.”

Volgens de VN zijn er sinds 1 december meer dan 875.000 personen op de vlucht in het noordwesten van Syrië. Mensen die al van de ene plek naar de anderen moesten vluchten zijn compleet uitgeput. De kampen overbevolkt. Nu ook de laatste veilige zone aangevallen wordt, weten mensen niet meer waar te schuilen en installeren ze hun tenten in de heuvels of slapen ze langs de wegen in openlucht. De leefomstandigheden zijn onmenselijk en de mensen vinden amper beschutting tegen de winterkou. Vorige week zakten de temperaturen tot onder nul en blokkeerde de sneeuw de wegen. Een gezin van vier stierf aan verstikking van de giftige gassen, ten gevolge van de slechte brandstof om hun tent mee te verhitten. “Er is geen verwarming, geen brood, geen water. We verbranden olijfbladeren om ons een beetje te verwarmen. We hebben hulp nodig.”, zegt een vader in het kamp. In het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen worden veel patiënten verzorgd met luchtwegeninfecties. De teams behandelden de laatste weken ook significante aantallen zwangere vrouwen en kinderen.

De organisatie deelde al basismiddelen als dekens, winterkledij en hygiëne kits uit aan meer dan 13.000 mensen, verspreid over meer dan 20 kampen in Harim, Salqin, Sarmadah, Killi and Maarat Misrin. Daarnaast voorzien we tienduizenden mensen van drinkbaar water. Maar het wordt steeds moeilijker om aan alle noden te voldoen.

“De oorlog duurt nu al negen jaar, maar wat we dit jaar meemaakten, is minstens zo hard als de voorbije negen jaar opgeteld.”, besluit de dokter.

Contacteer ons
Lize Van Dyck Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Lize Van Dyck Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.