Syrië: Afschuwelijke luchtaanval benadrukt tekort aan medische noodhulp

Gisterennamiddag, op donderdag 4 juni, zorgde een luchtaanval met drie raketten voor een bloedbad in een stad in het gouvernment Idlib. Zo’n 130 gewonden stroomden toe in een veldhospitaal dat door Artsen Zonder Grenzen ondersteund wordt. Dit is het laatste voorval na een al zware maand in Syrië, met onder meer drie aanvallen met chloorgas, die eind mei werden gerapporteerd door een door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde medische hulppost in het gouvernement Idlib. Terwijl het geweld onverminderd doorzet in Syrië, dringt Artsen Zonder Grenzen aan op veel meer bijstand aan de Syrische dokters die op de barricaden staan.

“Om 3u15 lanceerde een gevechtsvliegtuig drie raketten op een drukbevolkte wijk in het stadscentrum”, zegt de directeur van het ziekenhuis, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wenst te blijven. “Minuten later kwamen patiënten toe met afschuwelijke verwondingen, in ons bescheiden noodziekenhuis met 12 bedden. Het ziekenhuis was al snel overweldigd. Er lagen overal lichamen – op de tafels, in de gangen, op de grond. Medische staf en vrijwilligers liepen er tussen door, en deden wat ze konden. We konden slechts 80 mensen helpen, 50 anderen moesten we de deur wijzen. We hadden niet de mogelijkheid hun wonden te behandelen.”

“Ik kan me nauwelijks horror inbeelden waar deze dokters en verpleegkundigen mee geconfronteerd werden”, zegt Bart Janssens, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. “We weten uit ervaring dat een toevloed van 40 gewonden in een goed voorzien ziekenhuis, met alle nodige personeel, al een wanhopige uitdaging is. Maar dit is het dubbele, op enkele uren tijd, in een tijdelijk veldhospitaal met een beperkt medisch team en beperkte voorraden. Net als zovele andere veldhospitalen in Syrië hebben ze alle mogelijke steun nodig.

De directeur van het veldhospitaal nam kort na 15u contact op met Artsen Zonder Grenzen, toen de gewonden begonnen toe te stromen, met de dringende vraag om bloedzakjes, brancards en geneesmiddelen. De patiënten bleven binnenkomen tot 19u. Vandaag is noodhulp onderweg naar het hospitaal. In de komende dagen zal een aanvullende bevoorrading met medisch materiaal gebeuren, omdat hun voorraden na een dergelijke gebeurtenis uitgeput zullen zijn. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt dit hospitaal al sinds 2013 met technisch advies en noodhulp.

Deze aanval volgt op een reeks aanvallen met chlorinegas in het gouvernement Idlib eind mei, toen een ander hospitaal dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt 136 patiënten behandelde met symptomen van een chlorinevergiftiging. Artsen Zonder Grenzen stuurde toen 700 kits voor de behandeling van ademhalingsproblemen door gasvergiftiging naar dit hospitaal en naar zes andere structuren in de buurt.

In deze gevaarlijke omgeving van de Syrische oorlog, kunnen Artsen Zonder Grenzen en andere medische organisaties slechts in een beperkt aantal gebieden zelf medische hulp bieden, en dit na onderhandelingen met de aanwezige gewapende groepen. Op andere plaatsen waar bomvaten, raketinslagen en chemische aanvallen bijna dagelijks kost zijn, is er een snellere en flexibelere medische aanpak nodig.

“Hulp bieden in Syrië is nog steeds mogelijk maar uitermate moeilijk”, zegt Dr. Bart Janssens. Er is nood aan een flexibele en vernieuwende aanpak. Opgeven is voor ons geen optie. We moeten de Syrische medische netwerken blijven ondersteunen zoals we nu al doen. Meer dan honderd hospitalen en gezondheidsposten krijgen regelmatig noodhulp, ook in belegerde plaatsen.”

Artsen Zonder Grenzen runt momenteel zes medische centra in Noord-Syrië en heeft in vier jaar tijd een netwerk van Syrische dokters uitgebouwd die het regelmatig en ad hoc van noodhulp voorziet in de rest van het land, op plaatsen die nog toegankelijk zijn. De regelmatige ondersteuning bestaat uit maandelijkse bevoorrading en technisch medisch advies aan meer dan 50 tijdelijke veldhospitalen in belegerde plaatsen. Daarnaast zijn meer dan 100 gezondheidsstructuren in contact met de teams van Artsen Zonder Grenzen. Zij brengen ons op de hoogte als er zich noodsituaties voordoen en laten weten welk materiaal ze dringend nodig hebben

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.