Syrië: 11 kinderen gewond na een luchtaanval in Idlib

Op zaterdag 11 december 2021 werden 15 gewonden, waaronder 11 kinderen, met spoed naar een ziekenhuis gebracht dat mede wordt beheerd door Artsen zonder Grenzen (AZG). Ze raakten gewond bij een luchtaanval in het gouvernement Idlib, in het noordwesten van Syrië.

Onder de gewonden waren elf kinderen jonger dan 14 jaar en twee vrouwen; twee mensen stierven helaas voordat ze het ziekenhuis bereikten. Een vierjarige patiënt was in kritieke toestand. "Over haar hele kleine lichaam zaten granaatscherfwonden", zei Dr. Jihad Ismail*, manager medische activiteiten van AZG, toen hij over de peuter sprak. "Ons medisch team slaagde erin haar te stabiliseren, maar het was nog steeds erg schokkend om haar verwondingen te zien. De anderen hadden lichte tot matige verwondingen."

"Dit is niet de eerste keer dat we te maken hebben met een massale toestroom van slachtoffers in een van de ziekenhuizen die we mee beheren in Noordwest-Syrië", legt hij uit. "Maar het is ongebruikelijk om zoveel kinderen te zien. In dit geval waren sommigen nog maar twee jaar oud. In hun korte leven hebben deze kinderen niets anders dan conflicten meegemaakt. Ze zijn niet alleen getuige maar ook direct slachtoffer van het geweld. Dat is zo schrijnend."

Medische noodsituaties zoals massa-slachtoffer-gebeurtenissen (Mass Casualty Events) of uitbraken zijn in geen geval zeldzaam in Noordwest-Syrië gezien de onstabiele situatie daar. Ondanks de ondertekening van een staakt-het-vuren in maart 2020, gaan luchtaanvallen en beschietingen regelmatig door. Artsen Zonder Grenzen-teams blijven klaarstaan om te reageren, en we blijven de gebeurtenissen volgen. Indien nodig kunnen we onze reactiecapaciteit tijdens en na noodsituaties vergroten om tegemoet te komen aan de behoeften van de bevolking.

De bevolking en het gezondheidssysteem zijn al zwaar getroffen door meer dan tien jaar conflict, en een dergelijke massale toestroom van slachtoffers illustreert alleen maar dat de behoefte aan levensreddende zorg zeer groot blijft.

*naam is gewijzigd om de identiteit te beschermen

****

NOOT VOOR DE REDACTIE – Artsen Zonder Grenzen in Syrië

In de afgelopen tien jaar van conflict heeft Artsen zonder Grenzen (AZG) zich voortdurend aangepast aan de veranderende context in en rond Syrië, om te kunnen blijven voorzien in de groeiende humanitaire en medische behoeften in het land. Dit varieert van trauma- en wondverzorging tot gezondheidszorg voor moeder en kind en vaccinatiecampagnes om de verspreiding van dodelijke ziekten te voorkomen.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt momenteel 8 ziekenhuizen in het noordwesten van Syrië, waaronder 1 brandwondenafdeling, alsook 12 eerstelijnsgezondheidszorgcentra (primary health care centers) en 5 ambulances voor doorverwijzingen. AZG steunt ook 14 mobiele klinieken die meer dan 80 kampen voor intern ontheemden bedienen. We voeren bieden ook toegang tot water, sanitatie en hygiëne (WASH), in bijna 90 kampen voor ontheemden in het noordwesten van het land.

Als reactie op de COVID-19 pandemie opende Artsen Zonder Grenzen onlangs COVID-19 isolatie- en behandelingscentra, evenals een behandelingscentrum voor aandoeningen aan de luchtwegen in Noordwest-Syrië. In ontheemdenkampen runt AZG mobiele klinieken om COVID-19-tests uit te voeren en preventiekits voor ontheemden uit te delen. Om vaccinaarzeling tegen te gaan, voert Artsen Zonder Grenzen ook gezondheidsbevorderingsinitiatieven uit, om het bewustzijn direct binnen de gemeenschappen en via digitale kanalen te verspreiden.

In het noordoosten van Syrië biedt Artsen Zonder Grenzen vaccinatiesteun op 12 locaties. AZG runt een kliniek voor eerstelijnsgezondheidszorg, een programma voor mensen met een chronische aandoening, mobiele wondverzorging en een omgekeerde osmose-installatie voor veilig drinkwater in Al-Hol. AZG heeft ook twee klinieken voor niet-overdraagbare ziekten en verleent eerstelijnsgezondheidszorg (waaronder tuberculosezorg) in een detentiecentrum. Verder ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis en een polikliniek (outpatient departement) met een spoedeisende hulp, en hebben we een voedingsprogramma opgezet. Tijdens de COVID-19 pandemie heeft AZG ziekenhuizen en gezondheidscentra ondersteund in twee grote steden tijdens de piek.

De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Syrië hebben geen betrekking op door de regering gecontroleerde gebieden, aangezien de verzoeken van AZG om toestemming tot nu toe niet tot enige toegang hebben geleid. Om onafhankelijk te zijn van politieke druk, ontvangt AZG geen overheidsfinanciering voor haar werk in Syrië.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.