Steun aan kwetsbare groepen moet ook na de lockdown blijven bestaan

De organisaties Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Burgerplatform @BxlRefugees en Straatverplegers uiten vandaag samen hun bezorgdheid over de gevolgen voor daklozen en migranten als cruciale initiatieven om hen te steunen plotseling worden stopgezet en ontmanteld. 

“Tijdelijke voorzieningen om mensen tijdens de winter veiligheid, onderdak en toegang tot sanitair en gezondheidszorg te bieden als respons op de covid-19-pandemie zijn essentieel gebleken en kunnen niet worden ontmanteld” stelt Marie-Christine Ferir, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in België. De centra hebben kwetsbare mensen in staat gesteld om de preventieve richtlijnen te volgen om zich te beschermen tegen het virus, inclusief fysieke afstand en toegang tot stromend water en gezondheidszorg. De inspanningen van de autoriteiten moeten worden voortgezet, want als er geen financiering meer wordt verstrekt om de voortzetting van deze diensten te garanderen, keren de risico's waarmee deze kwetsbare groepen worden geconfronteerd, terug. 

"Als er een tweede golf van Covid-19 komt, moeten we er klaar voor zijn. In een pandemie bepaalt de zorg voor de meest kwetsbaren het algehele succes van de reactie van een land. Dat vereist speciale maatregelen om niet alleen de ouderen of de zieken te ondersteunen, maar ook degenen die geen toegang hebben tot essentiële zorg, zoals daklozen of migranten die kwetsbaar kunnen zijn", zegt Alexis Andries, Directeur Belgische operaties Dokters van de Wereld.  

De vier ngo's vragen de gezondheidsautoriteiten in België te verduidelijken welke maatregelen zullen worden genomen om deze kwetsbare personen te ondersteunen die niet over de middelen beschikken om zich te isoleren of in quarantaine te gaan; en die geen betrouwbare toegang hebben tot informatie, sanitaire voorzieningen om ook de handen te kunnen wassen of maskers. 

Daarom moeten de tijdelijke voorzieningen voor deze kwetsbare groepen open blijven en gefinancierd worden. Het zogenaamde winterplan in Brussel moet worden verlengd tot maart volgend jaar.

Ook contacttracing zal voor de mensen uiterst gecompliceerd zijn, zelfs onmogelijk, als ze weer op straat leven. "Voor Kwetsbare migranten en daklozen is een specifieke en aangepaste testing en tracering nodig. Zonder voorzieningen waar ze basisgezondheidszorg kunnen krijgen is dat onmogelijk", zegt Férir. "Ook moeten er speciale ruimtes voor bevestigde patiënten en hun contacten beschikbaar blijven. Ik ben bang dat weeral eens dezelfde mensen vergeten zullen worden.”  

De vier ondertekenende organisaties zijn actief betrokken in de strijd tegen COVID-19. Ze bieden medische hulp, accommodatie, sociale begeleiding en preventie aan mensen zonder huisvesting. Eerder deden deze organisaties al een gezamenlijke oproep met #ProtectTheUnhoused from Covid-19.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.