Speech AZG Veiligheidsraad VN om bombarderen van ziekenhuizen te stoppen

EMBARGO tot 19u vandaag, na de speech

Woensdag 28 september 2016 — Beste,

Net nu nieuwe berichten blijven binnensijpelen over bombardementen op ziekenhuizen in Aleppo, spreekt de internationale president van Artsen Zonder Grenzen, Joanne Liu, de Veiligheidsraad van VN toe. In een speech zal ze oproepen de vele aanvallen op ziekenhuizen, personeel en patiënten in o.a. Syrië, Jemen en Afghanistan te stoppen. Sinds het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen een jaar geleden op 3 oktober in Kunduz, Afghanistan, werd gebombardeerd, volgden maar liefst 75 andere aanvallen.

Ondanks een resolutie die door de Veiligheidsraad van de VN werd gestemd op 3 mei om deze meedogenloze bombardementen te stoppen, is de situatie op het terrein alleen maar verslechterd.

Interviews met onze mensen in Brussel zijn mogelijk. De speech wordt tussen 16u en 19u gegeven. De tekst zit in de bijlage maar is onder strikt EMBARGO tot na de speech. Gelieve dus niet letterlijk uit de speech te citeren tot erna, waarvoor dank.

 

Aanvallen op ziekenhuizen AZG op één jaar tijd

Op 15 augustus verwoestte een bombardement het Abs ziekenhuis in Jemen. 19 mensen kwamen om
Op 6 augustus werd een hospitaal dat ondersteund werd door AZG in Millis , Idlib, Syrië gebombardeerd. Vier gezondheidswerkers en 9 patiënten kwamen om, ook kinderen.
Vernietiging van het Daqaq hospitaal in Oost-Aleppo op 3 augustus 2016. Het ziekenhuis werd ondersteund door AZG