Soedan: AZG reageert op nieuwe toestroom van ontheemden in Wad Madani

Soedan: AZG reageert op nieuwe toestroom van ontheemden in Wad Madani

WAD MADANI/BRUSSEL - in de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn na het einde van het laatste staakt-het-vuren opnieuw zware gevechten uitgebroken. De teams van Artsen Zonder Grenzen in Wad Madani constateren een zorgwekkende toename van het aantal mensen dat uit Khartoum arriveert. Ongeveer 5.000 mensen woonden al in drie hoofdkampen rond de stad. In een van de plaatsen waar AZG actief is, is het aantal ontheemden de afgelopen week gestegen van 300 naar 2800. Deze snelle toestroom onderstreept eens te meer de dringende noodzaak om medische basisdiensten en andere diensten te verlenen aan alle ontheemden door dit conflict .

 

“Veel van de ontheemden die vanuit de hoofdstad in Wad Madani aankwamen, verloren niet alleen al hun bezittingen en middelen van bestaan, maar ook familieleden tijdens de gevechten in Khartoem”, zegt Anja Wolz, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Opzetten van mobiele klinieken

Sinds begin mei hebben de teams van AZG, met de steun van medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, op verschillende plaatsen in Wad Madani mobiele klinieken opgezet waar ontheemden samenkomen. Ze hebben in deze periode meer dan 1.600 patiënten gezien. De meesten van hen lijden aan luchtweginfecties, meestal in verband met slechte levensomstandigheden of gebrek aan geschikte accommodatie.

De teams behandelen ook malaria, chronische ziekten zoals diabetes, hypertensie en astma, evenals huidletsels veroorzaakt door allergieën en schurft, en voeren vaccinaties uit. Ook is er een vroedvrouw aanwezig voor zwangere vrouwen en is er psychologische ondersteuning aanwezig.

Essentiële levering van medische apparatuur

De afgelopen weken heeft Artsen zonder Grenzen essentiële goederen naar Wad Madani kunnen brengen om deze activiteiten te ondersteunen.

"Het laboratorium is niet volledig uitgerust, maar we blijven werken met wat beschikbaar is. We hebben een goede voorraad medicijnen en snelle medische testkits voor malaria, bloedsuiker, bloeddruk en zwangerschap. We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid om de dringende gevallen naar het ziekenhuis. We sturen ook een arts van Artsen zonder Grenzen mee om de patiënt op te volgen", zegt arts Ahmed Omer Aljack van Artsen zonder Grenzen.

Regenseizoen extra bekommernis

AZG maakt zich ook zorgen over de water- en sanitaire voorzieningen in de kampen voor de ontheemden, vooral nu het regenseizoen nadert. Gevallen van malaria beginnen nu al toe te nemen en er zijn zorgen over de verspreiding van knokkelkoorts (dengue), vaak gekoppeld aan het begin van de regen en de verspreiding van muggen in dergelijke kampen.

"Het doel van onze teams in Wad Madani is ook het voorkomen van het uitbreken van door water overgedragen ziekten, zoals cholera, die in de huidige situatie gemakkelijk tot een echte ramp zouden kunnen leiden. De teams van AZG werken hard om de hygiënische omstandigheden in de kampen te verbeteren en voor toegang tot drinkwater te zorgen”, voegt Wolz toe.

AZG bekijkt momenteel hoe haar activiteiten kunnen worden uitgebreid om te reageren op de nieuwe toestroom van mensen uit Khartoum.

Activiteiten in Soedan

AZG werkt in elf staten in Soedan, waaronder Khartoum en Darfur. AZG behandelt oorlogsgewonden in Khartoem en Noord-Darfur, biedt gezondheidszorg en water- en sanitaire voorzieningen aan vluchtelingen en ontheemden in de staten Al-Gedaref en Al Jazirah, behandelt ondervoeding en biedt basisgezondheidszorg in de staat Blue Nile, en vervoert medische benodigdheden en andere noodzakelijke materialen naar gezondheidsinstellingen.

 

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.