Soedan: AZG bereidt zich voor op het intensifiëren van haar activiteiten en roept op tot donaties om aan de immense humanitaire en medische noden te kunnen beantwoorden

Soedan: AZG bereidt zich voor op het intensifiëren van haar activiteiten en roept op tot donaties om aan de immense humanitaire en medische noden te kunnen beantwoorden

Woensdag 26 april 2023 - In veel delen van Soedan blijft het geweld aanhouden. Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) ter plaatse melden dat de ziekenhuizen overbelast zijn en dat duizenden mensen naar veiligere gebieden vluchten. De humanitaire en medische noden zijn enorm.

"Tijdens een onderbreking van de gevechten kon AZG op zondag 23 april medische voorraden doneren aan een gezondheidscentrum in Khartoem. We staan in contact met ziekenhuizen, Soedanese medische autoriteiten en verenigingen om nog meer ziekenhuizen en faciliteiten in de hoofdstad te bevoorraden, maar de gevechten blijven dit bijna onmogelijk maken", vertelt Dr. Ghazali Babiker, AZG-landdirecteur voor Soedan.  

In El Fasher zijn er veel gewonden aangekomen in het ziekenhuis dat AZG ondersteunt. Onze teams werken de klok rond om de gewonden te behandelen en tot nu toe hebben 404 mensen het ziekenhuis bereikt voor behandeling. Momenteel is dit de enige operationele gezondheidsvoorziening in de stad.  

Duizenden mensen zijn uit Khartoem naar Wad Madani gevlucht. AZG-teams, waaronder medewerkers van Khartoem en van ons project in Damazin, onderzoeken hoe ze het beste kunnen inspelen op de noden daar. 

AZG blijft ook patiënten behandelen in Damazin, Blauwe Nijl, Omdurman, Khartoem, Kreinik en El Geneina, West-Darfur, Rokero, Centraal-Darfur, Um Rakuba en Gedaref in Oost-Soedan. Wij blijven ons inzetten om de mensen in Soedan de nodige gezondheidszorg te bieden, vooral in deze moeilijke tijden. Daarvoor moeten we echter de veiligheid van onze medewerkers en patiënten kunnen garanderen.    

"Ervaren AZG-noodteams staan klaar om Soedan binnen te gaan zodra zij de opschaling van onze activiteiten kunnen ondersteunen. Andere teams bereiden zich momenteel voor en onderzoeken de beste manieren om medische en humanitaire goederen naar het land te sturen", vertelt Kate Nolan, adjunct-directeur Operaties van AZG.  

Na meer dan een week schuilen voor hevige gevechten zijn sommige van onze teams verhuisd naar veiligere locaties, terwijl er plannen zijn voor andere teams om het land te verlaten. Sommige medewerkers zijn ook met hun families naar veiligere gebieden verhuisd. We blijven in nauw contact met alle teamleden, voor zover dat mogelijk is. De veiligheid van onze medewerkers is een topprioriteit en we waarderen de steun die we hebben gekregen om onze teams veilig te verplaatsen. 

"We herhalen onze oproep aan iedereen die deel uitmaakt van het geweld om hun verplichtingen volgens het internationaal humanitair recht na te komen en om de veiligheid van medisch personeel en gezondheidsfaciliteiten te garanderen. Daarnaast moet er een veilige doorgang zijn voor onze teams, ambulances en burgers die gezondheidszorg zoeken en moeten humanitaire hulpverleners zich kunnen verplaatsen", aldus Dr. Abubakr Bashir Bakri, operationeel manager van AZG voor Soedan. 

Steun Artsen Zonder Grenzen 

Gezien de urgentie van de situatie en de immense humanitaire en medische behoeften, doet Artsen Zonder Grenzen een oproep om donaties te doen om haar activiteiten voort te zetten en de bevolking te blijven helpen. Om onze activiteiten in Soedan te steunen, kunnen giften worden overgemaakt op de rekening BE73 0000 0000 6060 of via de online donatiepagina op azg.be 

 

Quentin Barrea Press Officer, Médecins Sans Frontières

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.