Soedan: Artsen Zonder Grenzen keert terug naar het Bashair Teaching Hospital te midden van snel toenemende behoeften tegen cholera

KHARTOUM 09 05 2025 - Precies twee jaar nadat Artsen Zonder Grenzen (AZG) voor het eerst aan de slag ging in het Bashair Teaching Hospital (BTH) in het zuiden van Khartoum, breidt het team zijn activiteiten weer uit om samen met het ministerie van Volksgezondheid te voorzien in de enorme medische behoeften. AZG heeft zijn activiteiten in het ziekenhuis in januari 2025 opgeschort na herhaalde gewelddadige incidenten. Vandaag zal de medisch humanitaire organisatie zich in eerste instantie richten op de zeer zorgwekkende en groeiende cholera-uitbraak.

In de afgelopen twee jaar heeft AZG haar activiteiten meerdere keren moeten opschorten. In 2023 moest alle chirurgische activiteiten – waaronder keizersneden en traumazorg – gedurende enkele maanden worden stopgezet vanwege een verbod op het vervoer van chirurgische benodigdheden naar Khartoem. Gewelddadige incidenten in november en december 2024, waaronder de moord op een patiënt in het ziekenhuis, dwongen AZG om de activiteiten tijdelijk op te schorten. Toen gewapende mannen in januari 2025 opnieuw het ziekenhuis binnenvielen, nam AZG het moeilijke besluit om alle activiteiten in het ziekenhuis op te schorten. AZG is echter verheugd te kunnen aankondigen dat het in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid terugkeert naar BTH.

“Ons team in het Bashair-ziekenhuis heeft ervoor gezorgd dat de cholera-afdeling klaar is om patiënten op te nemen. Meer dan 60 ziekenhuismedewerkers zijn met succes opgeleid en medische benodigdheden voor de behandeling van cholera zijn in het ziekenhuis aangekomen”, zegt Slaymen Ammar, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen voor Soedan. "De oorlog heeft een verwoestende impact gehad op de toegang van mensen tot gezondheidszorg. De bevolking in veel plaatsen in de hoofdstad, waaronder Zuid-Khartoum, heeft nog steeds geen toegang tot essentiële, levensreddende gezondheidszorg. Het hervatten en uitbreiden van cruciale gezondheidsdiensten in het Bashair-ziekenhuis en daarbuiten kan niet wachten – dat had gisteren al moeten gebeuren",

Net als veel andere gezondheidsinstellingen in Khartoum en de rest van Soedan, stopte het Bashair Teaching Hospital met functioneren toen in april 2023 de oorlog uitbrak. Enkele weken later hebben medici en vrijwilligers het ziekenhuis heropend om ervoor te zorgen dat de gemeenschap nog steeds toegang had tot gezondheidszorg. Op 9 mei 2023 voegde een chirurgisch en medisch team van Artsen Zonder Grenzen zich bij hen, waardoor het ziekenhuis naast spoedeisende medische zorg ook operaties kon uitvoeren. In de eerste vijf weken dat ze daar werkten, werden in de spoedeisende hulp meer dan 1.000 patiënten behandeld, waarvan meer dan 900 met trauma-gerelateerde verwondingen.

Gedurende 20 maanden werkten AZG-teams samen met vrijwilligers en medisch personeel om gezondheidszorg te verlenen aan mensen die vastzaten in het geweld en de verwoesting in het zuiden van Khartoum. In die periode zagen we voortdurend ernstig gewonde en zieke patiënten naar het ziekenhuis stromen, wat aantoont hoe groot de nood in dit deel van Khartoum is. In augustus 2023 bijvoorbeeld behandelden AZG en het team van het Bashair-ziekenhuis in twee dagen tijd meer dan 200 mensen die na bombardementen in de buurt massaal binnenstroomden. Toen de kraamafdeling de volgende maand weer openging, werden in de eerste twee weken 40 baby's geboren, waaronder zeven via een keizersnede.

De situatie in Khartoem is nu aanzienlijk rustiger, maar veel ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn door de oorlog beschadigd of gesloten en functioneren niet volledig. Naast de hervatting van het werk in het Bashair-ziekenhuis ondersteunt AZG de eerstelijnsgezondheidszorg via mobiele klinieken in het centrum en het zuiden van Khartoem en bereidt het de hervatting van andere medische activiteiten in verschillende delen van de stad en de staat voor. AZG blijft ook medische activiteiten ondersteunen in Omdurman, in het Al Buluk-ziekenhuis en het Al Nao-ziekenhuis, waar het team naast andere activiteiten ter verbetering van de water- en sanitaire voorzieningen in het gebied ook een cholera-behandelingsunit (CTU) runt.

“De behoeften in Khartoum blijven enorm. De huidige cholera-uitbraak is slechts een van de uitdagingen waarmee de mensen die nog in Khartoum wonen of uit andere delen van het land terugkeren, worden geconfronteerd. De humanitaire hulp moet worden opgevoerd, de toegang moet worden vergemakkelijkt en de medische zorg moet worden beschermd om ervoor te zorgen dat iedereen die dat nodig heeft, in Khartoum en in de rest van Soedan, toegang heeft tot gezondheidszorg”, aldus Claire San Filippo, noodhulpcoördinator van AZG voor Soedan.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.