Soedan: 9 medewerkers AZG vrijgelaten na “onaanvaardbare” detentie van medisch team van AZG in Khartoum

Soedan: 9 medewerkers AZG vrijgelaten na “onaanvaardbare” detentie van medisch team van AZG in Khartoum

Negen medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG) werden in de avond van 24 januari door de Soedanese autoriteiten vastgehouden in de hoofdstad Khartoem. Het team werd opgepakt toen ze van het ziekenhuis waar ze werkten, terugkeerden naar het AZG-kantoor. De volgende ochtend werden ze vrijgelaten, na een nachtelijke ondervraging over de medische activiteiten van de organisatie. Onze collega’s werden tijdens hun detentie niet onderworpen aan fysiek geweld.

Onze medewerkers vasthouden in verband met hun medische werk is onaanvaardbaar”, zegt Michel-Oliver Lacharité, hoofd Emergencies van Artsen Zonder Grenzen. "Hoewel we opgelucht zijn dat ons team nu uit detentie is, is het duidelijk dat ze in de eerste plaats nooit hadden mogen worden vastgehouden."

Onze medische activiteit in Soedan baseert zich maar op één ding: waar er medische behoeften zijn die behandeling vereisen”, vervolgt Lacharité. “We helpen de ziekenhuizen van de stad bij de zorg voor gewonden, en we ondersteunen hen in hun reactie op e zorgwekkende toename van het aantal gevallen van COVID-19.

"Nu staan sommige van onze activiteiten in Khartoum op stand-by, terwijl we de veiligheid van onze teams verzekeren", voegde Lacharité eraan toe. "We hopen snel al onze hulp aan de mensen in de hoofdstad te kunnen hervatten."

Artsen zonder Grenzen is geregistreerd in Soedan en beschikt over alle benodigde vergunningen voor onze medische programma's. We werken in acht staten in het hele land en ons werk wordt uitsluitend gefinancierd door particuliere donaties: we werken niet met overheidsfinanciering.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.