Schandalig EU-Turkije akkoord zorgt al twee jaar voor verschrikkelijk lijden

 

Beste,

Twee jaar geleden sloten de Europese lidstaten een akkoord om asielzoekers in Griekenland tegen te houden en terug te sturen naar Turkije. Elke dag zien onze teams in Samos, Lesbos en Chios de gevolgen van dit akkoord. U kan hieronder lezen wat Artsen Zonder Grenzen vindt van deze tweede vejaardag. In bijlage eveneens (in het Engels) een briefingspaper met meer gedetailleerde info en ook een update van onze activiteiten in Griekenland.

Vriendelijke groeten,

Delphine Van Durme

---------------------------

Twee jaar gelden namen de Europese Unie en haar lidstaten de historische beslissing om duizenden mensen in de steek te laten en het principe van asiel op de helling te zetten. Want dat is wat er gebeurde door het afsluiten van een akkoord om asielzoekers naar Turkije terug te sturen. Sindsdien hebben onze medische teams een eindeloze stroom aan ellende en wanhoop gezien. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen blijven aankomen op de Griekse kusten, en worden vastgehouden op de Griekse eilanden. Zij betalen de werkelijke kost van dit schandalige akkoord.

Onze klinieken worden overspoeld door wanhopige mensen die proberen ontsnappen aan oorlog en geweld, en die bang zijn om teruggestuurd te worden. Zij zijn de hoop dat ze ooit vrede zullen vinden voor zichzelf en hun kinderen verloren.

Dit onmenselijke beleid slaat nieuwe wonden, zowel fysiek als mentaal, en verergert de bestaande. Elke dag behandelen onze teams deze patiënten. Maar na de consultatie kunnen we niets anders doen dan hen terugsturen naar dezelfde tenten, dezelfde overbevolkte containers, dezelfde afschuwelijke situatie die zoveel lijden veroorzaakt. Is deze ondraaglijke en vicieuze cirkel het succes dat de EU wil vieren?

Vandaag en alle dagen die komen zal Artsen Zonder Grenzen zich blijven verzetten tegen dit akkoord, dat niet inzet op bescherming en hulp voor wie in nood verkeert, maar integendeel het lijden bewust lijkt te vergroten, met het idee dat dit andere vluchtelingen wel zal afschrikken. Dat is niet alleen bijzonder wreed, het werkt ook simpelweg niet. Als er geen alternatieven zijn, zullen families uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan elke dag alles blijven riskeren om Griekenland te bereiken.

We zullen niet stoppen te eisen dat de EU en de Griekse overheid deze cynische strategie van opsluiting stopzet, zodat er een einde komt aan de beschadiging van de gezondheid en de waardigheid van onze patiënten.

Views from inside and outside Thermpolis. MSF Greece/ Mental health assignment in Thermopiles / Thermopylae ex-spa hotel refugee camp.
Views from inside and outside Thermpolis. MSF Greece/ Mental health assignment in Thermopiles / Thermopylae ex-spa hotel refugee camp.
Contactez-nous
A propos de MSF/AZG

Médecins Sans Frontières est une organisation médicale humanitaire d’urgence, active dans plus de 70 pays du monde.