Update: Aquarius op weg naar veilige haven Malta

 

De Aquarius heeft formeel toestemming gekregen van de Maltese autoriteiten om de haven van Valletta binnen te varen. Artsen zonder Grenzen is opgelucht dat er nu een veilige plaats voor de 141 kwetsbare mensen aan boord van het reddingsschip.

Afgelopen vrijdag redden we 141 mensen op de Middellandse Zee. Onze eerste prioriteit was om zo snel mogelijk een veilige haven voor hen te vinden, in overeenstemming met het internationaal zeerecht. Malta is een van de dichtstbijzijnde veilige plekken. Doordat we daar nu aan wal gaan, voorkomen we dat de mensen langer gestrand zijn op het reddingsschip. We verwelkomen ook het nieuws dat Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje hebben toegezegd de mensen op te vangen.

Langetermijnoplossingen humanitaire crisis hard nodig

De Aquarius kan nu verdergaan met het verlenen van hulp aan mensen die gevaar lopen op de Middellandse Zee. Langetermijnoplossingen voor de humanitaire crisis op de Middellandse Zee zijn nog steeds hard nodig. Dat is de verantwoordelijk van de Europese Unie en we kijken uit naar meer concrete voorbeelden van Europees leiderschap en solidariteit. We blijven erg verontrust over de situatie in het mediterrane gebied en de toekomst van humanitaire actie op zee.

 

------------------------------------------------------------

 

Op vrijdag 10 augustus voerde de Aquarius, het reddinsschip dat door SOS MEDITERRANEE en Artsen Zonder Grenzen samen wordt gerund, twee reddingsacties uit op de Middellandse Zee. In totaal werden 141 mensen gered, waaronder 67 niet-begeleide minderjarigen. Beide organisaties doen nu een dringend beroep op de Europese regeringen om, in overeenstemming met het internationaal zeerecht, zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde plaats van veiligheid toe te wijzen. Zo kunnen de geredde mensen van boord en kan de Aquarius doorgaan met de bieden van noodzakelijke humanitaire hulp op de Middellandse Zee.

Op vrijdagochtend redde de Aquarius 25 mensen die ronddobberden op een kleine houten boot zonder motor aan boord. Later die dag zag de Aquarius een tweede overvolle houten boot met daarop 116 mensen, waaronder 67 alleenreizende kinderen. Hoewel de medische toestand van de mensen voorlopig stabiel is, zijn veel van hen extreem zwak en ondervoed.

Tijdens beide reddingsoperaties heeft de Aquarius alle relevante autoriteiten op de hoogte gebracht van haar activiteiten, waaronder het Libische gezamenlijke reddings- en coördinatiecentrum (JRCC). Deze verklaarde de coördinerende autoriteit te zijn voor de reddingen. Het Libische JRCC informeerde de Aquarius dat het geen veilige haven zou aanwijzen en gaf de Aquarius de opdracht om een veilige haven aan te vragen bij een ander coördinatiecentrum. In elk geval wordt Libië niet erkend als een plaats van veiligheid. Mensen die worden gered in de internationale wateren van de Middellandse Zee mogen niet worden teruggestuurd naar Libië, maar moeten overgebracht worden naar een veilige locatie, in overeenstemming met internationale en maritieme wetgeving.

"Europese regeringen hebben hun uiterste best gedaan om het Libische JRCC te ondersteunen, maar de gebeurtenissen van vrijdag laten zien dat ze niet in staat zijn om een ​​redding volledig te coördineren," zei Aloys Vimard, de projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen aan boord van Aquarius. "Een redding is pas voltooid als er een plaats is waar mensen van boord kunnen gaan. Het Libische JRCC heeft ons duidelijk gezegd dat zij deze niet zullen verstrekken. Bovendien hebben ze Aquarius niet geïnformeerd over boten in nood waarvan zij op de hoogte waren, ondanks het feit dat wij in de buurt waren en onze hulp aanboden. Gelukkig hebben we deze boten in nood zelf gezien. '

De geredde mensen aan boord vertelden onze teams dat ze vijf verschillende schepen tegen zijn gekomen die hen niet hielpen, voordat ze werden gered door Aquarius. Het lijkt erop dat het principe van het verlenen van bijstand aan personen in nood op zee nu onder druk staat.

SOS MEDITERRANEE en Artsen zonder Grenzen roepen opnieuw alle Europese regeringen en hun relevante maritieme reddings-autoriteiten op om de ernst van de humanitaire crisis in het Middellandse Zeegebied te erkennen en snel toegang te verlenen tot de dichtstbijzijnde veilige locatie.  Bovendien moet op de centrale Middellandse Zee de broodnodige humanitaire hulp geboden worden in plaats van te belemmeren. De Aquarius is samen met één andere boot momenteel de enige die reddingsoperaties uitvoert op de Middellandse Zee. De boot is inmiddels richting het Noorden vertrokken, maar onderbrak deze tocht om hulp te bieden aan een derde boot in nood.

Contacteer ons
Delphine Van Durme Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Delphine Van Durme Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.