Reactie AZG op veelbelovende resultaten ebola vaccin

Vrijdag 31 juli 2015 — Beste,

Een artikel over een tussentijdse studie naar de doeltreffendheid van een vaccin tegen ebola dat vandaag verscheen in het medisch vakblad The Lancet, meldt veelbelovende resultaten. Gelieve hieronder de reactie terug te vinden van Artsen Zonder Grenzen.

Onze operationeel directeur, Bart Janssens, is beschikbaar voor interviews.

Vriendelijke groet,

Dr. Bertrand Draguez, medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen België:

‘De voorlopige resultaten van het rVSVS-EBOV-vaccin zijn zeer veelbelovend. Met zo’n hoge effectiviteit zou het vaccin in alle door ebola getroffen landen uitgedeeld moeten worden aan mensen die met besmette mensen in contact zijn geweest, om zo besmettingsketens te doorbreken en gezondheidswerkers te beschermen. Er is wel meer analyse en onderzoek nodig, maar de mogelijkheid dat er eindelijk een instrument is om deze epidemie, 16 maanden nadat deze uitbrak, de kop in te drukken, is verheugend nieuws. Artsen Zonder Grenzen heeft zelf 1.200 mensen in Guinee ingeënt met het vaccin: zorgverleners die op de frontlinie van de epidemie werken en elke dag hun leven riskeren om voor zieke mensen te kunnen zorgen. Wij zouden graag zien dat fabrikant Merck zo veel mogelijk vaccins zo snel mogelijk ontwikkelt en dat er fondsen beschikbaar komen om dat mogelijk te maken.’

 

Copyright foto's: Yann Libessart (vaccin) en Alessandro Siclari (ebola 1) en Samuel Hanryon (ebola 2)

Ebolawerker in Sierra Leone, Allessandro Siclari
Een medewerker van AZG bereidt een dosis van het experimentele vaccin rVSV-EBOV tegen ebola voor in Donka Hospital, Conakry.
Samuel Hanryon
rVSV-EBOV experimenteel vaccin tegen ebola