Potentiële nieuwe ebolabehandelingen: Artsen Zonder Grenzen werkt mee aan een klinisch onderzoek in D.R. Congo

De ebolabehandelcentra die, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, worden beheerd door Artsen Zonder Grenzen in Katwa en Butembo, in Noord-Kivu, werken mee aan een klinisch onderzoek naar vier mogelijke ebolabehandelingen. De studie begon in november in een ander ebolabehandelcentrum in de regio. De centra van Artsen Zonder Grenzen kunnen vanaf nu ook bijdragen aan het verzamelen van waardevolle informatie over deze potentiële behandelingen in ontwikkeling.

De potentiële behandelingen die worden bestudeerd in het onderzoek zijn Remdesivir, mAb114, REGN-EB3 en ZMapp. Ze worden sinds het begin van deze epidemie aangeboden aan de patiënten, onder een strikt ethisch protocol. De overstap van dat protocol naar een klinisch onderzoek is een cruciale stap, want alleen een klinisch onderzoek kan de wetenschappelijke gegevens opleveren die nodig zijn om conclusies te kunnen trekken over de efficiëntie van deze mogelijke behandelingen. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om het meest efficiënte van de vier producten te identificeren.

Het onderzoek wordt begeleid door een stuurgroep die is bijeengeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en wordt geleid door het INRB (Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek in D.R. Congo) en het NIH (Nationaal Instituut voor Gezondheid van de Verenigde Staten), in samenwerking met andere nationale en internationale actoren.

Butembo en Katwa zijn momenteel de hotspots van de ebola-epidemie die op 1 augustus 2018 in Congo werd afgekondigd. Het behandelcentrum van Butembo kan 96 mensen opvangen; het centrum in Katwa, dat vorige maand is geopend, heeft een capaciteit van 62 bedden. Sinds hun opening heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 2.100 patiënten opgenomen in deze twee centra. Daarvan bleken 250 patiënten effectief besmet met ebola; 110 patiënten zijn genezen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.