Persuitnodiging: persbriefing 6 maand geweld in Soedan

Persuitnodiging: persbriefing 6 maand geweld in Soedan

Op 15 oktober zal de crisis in Soedan 6 maand duren. Op 12 oktober om 11 uur maakt Artsen Zonder Grenzen een stand van zaken op van deze humanitaire noodsituatie, in haar burelen in de Gewijde Boomstraat 46, 1050 Elsene.

Wat zijn de humanitaire noden in Soedan en zijn buurlanden na 6 maand geweld? Wat zijn de gevolgen voor de bevolking? Hoe ziet de gezondheidszorg er vandaag uit & welke hulp verleent Artsen Zonder Grenzen? Is er voldoende humanitaire hulp of zijn er lacunes? Met welke hindernissen krijgen humanitaire actoren te maken? Wat zijn de toekomstverwachtingen?

Onze Operationele Directeurs Ahmed Abd-elrahman (Soedanees) en Marc Biot (Vlaams) beantwoorden deze en andere vragen voor aanwezige journalisten, en collega’s die actief waren op het terrein vertellen wat ze beleefden in Soedan, de hoofdstad Khartoem en de buurlanden. (11-12u)

Ter plaatse ontvangt u een persdossier met de meest recente cijfers en activiteiten omtrent de oorlog, en is er de mogelijkheid tot vragen en interviews van onze directeurs en collega’s. (12-13u)

We voorzien een lichte broodjeslunch en stellen een seintje van uw aanwezigheid dan ook op prijs. Dat kan bij Steven De Bondt, via mail, telefoon of bericht (steven.de.bondt@brussels.msf.org – direct: 0479 47 06 72 - perslijn: 0475 40 60 76).

De sprekers:

  • Ahmed Abd-elrahman (ENG) heeft de Soedanese nationaliteit en begon zijn ​ carrière bij het Soedanese Ministerie voor Volksgezondheid in 2004. Al in 2005 stond Ahmed in Khartoem waar hij in dienst trad van Artsen Zonder Grenzen. Na een lange carrière op het terrein in o.a. Sierra Leone, Pakistan en Libië werd Ahmed Operationeel Directeur van Artsen Zonder Grenzen. Dankzij deze lange carrière van zowel terrein-, coördinerend én sturend werk en zijn heel persoonlijke en familiale band met Soedan, kan Ahmed een uniek standpunt geven rond 6 maand geweld in Soedan. ​
  • Marc Biot (NL) is vandaag operationeel directeur, en verantwoordelijk voor AZG-operaties in Afrika, over Latijns-Amerika tot Azië. Maar in de jaren 1990 stond hij als algemeen arts in het veld. Zijn uitgebreide terreinervaring en meer dan vijf jaar ervaring als operationeel directeur geven hem een zeldzame all-round kijk op humanitaire crises.
  • Marie Burton (FR) stond aan boord van onze trein in Oekraïne, in de kraakpanden van Brussel en in tal van andere humanitaire hulpverlening. De voorbije maanden stuurde ze niet alleen de verplegingsactiviteiten van Artsen Zonder Grenzen aan vanuit Khartoem, maar draaide ze diensten als verplegend personeel in het Bashir Teaching Hospital in Khartoem. Met haar eigen ogen zag ze de gevolgen van de oorlog op de bevolking van Soedan. ​ ​

Soedan vandaag

  • Het onophoudelijke geweld veroorzaakt een bloedbad onder de bevolking. Artsen Zonder Grenzen-teams behandelen zware verwondingen door explosies en kogels.
  • Met miljoenen ontheemden (4,1 miljoen in de afgelopen vijf maanden) in Soedan en de buurlanden zijn de kampen overvol en is de humanitaire situatie rampzalig.
  • De behoeften aan gezondheidszorg, schoon water en sanitaire voorzieningen, onderdak en voedsel zijn enorm. Overvolle omstandigheden vergroten het risico op uitbraken.
  • Het regenseizoen leidde tot overstromingen, waardoor de levering van medische benodigdheden nog moeilijker werd.
  • Er is onvoldoende toegang tot gezondheidszorg voor niet-conflictgerelateerde aandoeningen. Op sommige plaatsen waar de gevechten het hevigst zijn, kan het voor patiënten en gezondheidswerkers te gevaarlijk zijn om de weinige faciliteiten te bereiken die nog operationeel zijn.
  • Het gezondheidszorgsysteem bezwijkt onder het gewicht van de behoeften.

 

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.