Palestijnse gebieden: vaccinatie dringend nodig nu COVID-19 ziekenhuizen op Westelijke Jordaanoever overweldigt

Sinds februari woedt er opnieuw een zware golf van COVID-19 door de Westelijke Jordaanoever. Op dit moment worden meer dan 20.000 patiënten behandeld. Dit zet nog meer druk op een al kwetsbare gezondheidszorg, waardoor medisch personeel moeite heeft om gepaste zorg te bieden aan een stijgend aantal patiënten. Zowel de regering van Israël als de Palestijnse autoriteiten moeten onmiddellijk, en met de grootste prioriteit, hun inspanningen aanzienlijk verhogen om de verspreiding van COVID-19 en zijn nieuwe varianten te vertragen. Er is dringend nood aan sterkere inspanningen op het vlak van preventie en opvolging.

"Het aantal positieve gevallen is op het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie", zegt Juan Pablo Nahuel Sanchez, AZG-arts op de dienst Intensieve Zorgen. "We hebben momenteel 71 mensen in het Dura Ziekenhuis in Hebron - het hoofdziekenhuis en de enige aangewezen faciliteit voor COVID in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever - en 27 bevinden zich in de intensieve zorgen-eenheid. Het ziekenhuis opereert boven zijn capaciteit. Er is niet genoeg ruimte, bedden of personeel om al onze kritieke patiënten te helpen, en mensen sterven."

Hebron is een van de zwaarst getroffen gouvernementen in de Westelijke Jordaanoever. AZG ondersteunt het ziekenhuis door medewerkers op te leiden, patiënten te behandelen, het bewustzijn rond Covid-19 onder lokale gemeenschappen te verhogen om zo de verspreiding van het virus te verminderen en we verstrekken begeleiding aan patiënten en hun families.

“Het percentage jongere mensen met COVID-19, is dramatisch gestegen. Een op de drie patiënten die momenteel in het Dura-ziekenhuis worden opgenomen, is tussen de 25 en 64 jaar oud, terwijl voorheen de meerderheid van de patiënten ouder was dan 64, ”voegt Juan Pablo toe.

Volgens de analyse van het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid is ongeveer 75 procent van de gevallen op de Westelijke Jordaanoever nu variant B117, afkomstig uit het VK. Deze variant wordt verondersteld ongeveer 50 procent meer overdraagbaar te zijn dan eerdere stammen en bovendien zou de variant 40-60 procent meer kans hebben om te resulteren in ernstige COVID-19. Omdat COVID-19-varianten in de bezette gebieden circuleren, moet er meer monsters worden genomen om te begrijpen hoe wijd ze zich hebben verspreid.

In Nablus, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, is de situatie even zorgwekkend. Het ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) werkt over capaciteit en transformeert nu zijn afdeling ademhalingszorg in een afdeling voor COVID-19-patiënten.

"We doen ons best om ze allemaal te redden", zegt Marius Sanciuc, verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen die opleiding en medische ondersteuning geeft aan het personeel van het PRCS-ziekenhuis. "De grootste uitdaging is dat het ziekenhuispersoneel beperkte ervaring heeft met de zorg voor zeer zieke patiënten of patiënten met COVID-19." Eenvoudige procedures zoals buikligging - waarbij een patiënt op zijn buik wordt gedraaid om de ademhaling te verbeteren - zijn een uitdaging. 'Probeer je voor te stellen dat je een patiënt draait die veel infuuslijnen en -slangen heeft die naar zijn buik en rug leiden. Het is een moeilijke taak, waar je vijf mensen voor nodig hebt, maar het is niet onmogelijk. "

In Gaza daalde het aantal patiënten met COVID-19 in februari, maar halverwege maart begon het weer te stijgen. De gezondheidszorg in Gaza is al verlamd door decennia van Israëlische bezetting en een langlopende economische blokkade. Een nieuwe golf COVID-19 is een zware hindernis voor het AZG-team ter plaatse.

Terwijl COVID-19 zich verder verspreidt over de Westelijke Jordaanoever en Gaza, blijven Palestijnen onbeschermd.

"We maken ons grote zorgen over de vertraagde en langzame uitrol van vaccinaties", zegt Ely Sok, hoofd van de AZG-missie in de Palestijnse gebieden. “Enerzijds stelt de grote beschikbaarheid van vaccindoses in Israël de regering nu in staat om kudde-immuniteit na te streven, zonder enige intentie om significant bij te dragen aan de verbetering van de vaccinatiegraad in de Palestijnse gebieden. Anderzijds is het moeilijk gebleken om een duidelijk beeld te krijgen van de beschikbaarheid en toedieningsstrategie van de vaccindoses die al van de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zijn ontvangen. Ondertussen hebben eerstelijnswerkers en risicogroepen in Palestina nog lang geen bescherming tegen de ziekte. "

Sinds half maart is minder dan twee procent van de Palestijnen ingeënt tegen COVID-19 in de Westelijke Jordaanoever en Gaza - een alarmerend klein aantal in het licht van de derde golf van de dodelijke pandemie.

***

AZG biedt sinds 1989 medische zorg in de Palestijnse gebieden. Vanaf het begin van de COVID-19-pandemie hebben we het lokale gezondheidssysteem ondersteund door technisch advies en praktische training te geven, en hebben we medicijnen, verbruiksgoederen, persoonlijke beschermingsmiddelen en medische apparatuur geleverd voor de belangrijkste ziekenhuizen in Hebron en Nablus, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Op de Westelijke Jordaanoever lanceerde het AZG-team ook een telefoondienst voor hulp op afstand ter ondersteuning van patiënten en hun families, medisch personeel en andere eerstehulpverleners, en families van gedetineerden die getroffen zijn door de COVID-19-uitbraak. Daarnaast organiseert AZG COVID-19-activiteiten voor gezondheidsbevordering en geestelijke gezondheid met getroffen gemeenschappen.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.