Overweldigende nood na aardbevingen in Zuid-Turkije en Noordwest-Syrië: Artsen Zonder Grenzen breidt hulp uit

Overweldigende nood na aardbevingen in Zuid-Turkije en Noordwest-Syrië: Artsen Zonder Grenzen breidt hulp uit

Artsen Zonder Grenzen (AZG) mobiliseert samen met lokale partners haar teams en reageert op de toenemende behoeften na de krachtige aardbevingen van 6 februari in het zuiden van Turkije en Noordwest-Syrië. De eerste schattingen van de Verenigde Naties bevestigen in beide landen meer dan 9.000 gewonden en 2.300 doden.

Medewerker AZG omgekomen

Als medisch humanitaire organisatie was AZG reeds aanwezig in Noordwest-Syrië voor de aardbeving, waar ze de bevolking ondersteunde. Helaas werd een van onze medewerkers dood aangetroffen onder het puin van zijn huis in Idlib, en anderen verloren familieleden. "We zijn zeer geschokt en bedroefd door de impact van deze ramp op de duizenden mensen die erdoor zijn getroffen, inclusief onze collega's en hun families", zegt Sebastien Gay, hoofd van de AZG-missie in Syrië.

Gezondheidszorg overweldigd

“Gezondheidsfaciliteiten zijn getroffen en overweldigd, en het medisch personeel in Noord-Syrië werkt de klok rond om te reageren op de enorme aantallen gewonden die naar de faciliteiten komen. Vanaf de eerste uren behandelden onze teams ongeveer 200 gewonden en ontvingen we 160 slachtoffers in de faciliteiten en klinieken die we runnen of ondersteunen in het noorden van Idlib. Ook worden onze ambulances ingezet om de bevolking bij te staan”, vult hij aan.

Artsen Zonder Grenzen verleende onmiddellijke steun aan 23 gezondheidscentra in de gouvernementen Idlib en Aleppo door medische noodpakketten te doneren en hen te ondersteunen met medisch personeel om hun teams te versterken.

Bevolking leeft in angst voor naschokken

Onze teams hebben hebben dekens en essentiële levenspakketten gedoneerd aan de vele duizenden ontheemden in Noordwest-Syrië. Honderden huizen raakten verwoest, waardoor duizenden dakloos zijn geworden. Het heeft de afgelopen drie dagen gesneeuwd en de bevolking blijft buiten uit angst voor verdere naschokken die de hele dag aanhouden.

"De noden zijn zeer hoog in het noordwesten van Syrië, aangezien deze aardbeving een dramatische laag toevoegt aan de kwetsbare bevolkingsgroepen die het na vele jaren van oorlog nog steeds moeilijk hebben", voegt Gay eraan toe. "De enorme gevolgen van deze ramp vereisen een internationale hulpinspanning die op de schaal is".

AZG onderhoudt nauw contact met de lokale autoriteiten in Noordwest-Syrië en met de autoriteiten in Turkije om onze steun te verlenen waar nodig. We beoordelen momenteel de situatie en behoeften in Idlib, Noord-Aleppo en Zuid-Turkije om onze reactie dienovereenkomstig op te schalen, aangezien het aantal doden en gewonden met het uur toeneemt.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.