Oproep AZG: stop onmiddellijk willekeurige bombardementen Aleppo

AZG roept ook op maandag 3 oktober samen te komen in Brussel om te eisen dat het bombarderen van ziekenhuizen, medische personeel en patiënten stopt.

Artsen Zonder Grenzen roept de Syrische regering en haar bondgenoten op tot een onmiddellijk stoppen van de bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Op 28 september verwoestten bombardementen nog twee door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in het oosten van de stad. Dat gebeurde een paar uur voordat de Veiligheidsraad de uitvoering van resolutie 2286 over de bescherming van medische faciliteiten zou bespreken. 

Zone des doods

‘Vanuit vliegtuigen van de coalitie onder leiding van Syrië regent het bommen. Heel Oost-Aleppo is een zone des doods geworden. De Syrische regering moet de willekeurige bombardementen stoppen. Rusland, als onmisbare politiek en militaire bondgenoot van Syrië moet haar verantwoordelijkheid nemen om voldoende druk uit te oefenen om dit te stoppen’, zegt operationeel directeur van Artsen Zonder Grenzen Xisco Villalonga. Volgens de medische autoriteiten in het oosten van Aleppo hebben de ziekenhuizen die nog functioneren in Aleppo meer dan 822 gewonden opgenomen, waaronder zeker 221 kinderen. 278 lijken werden naar de ziekenhuizen gebracht. 96 daarvan waren van kinderen. 

‘Alle afdelingen intensieve zorg zijn vol’, zegt Dr. Abu Waseem, arts en manager van een door Artsen Zonder Grenzen ondersteund traumaziekenhuis in het oosten van Aleppo. Patiënten moeten wachten tot anderen sterven om een beschikbaar bed te hebben. Onze staf werkt tot 20 uur per dag – ze kunnen niet naar huis gaan en mensen laten omkomen. Gisteren alleen al moesten we meer dan twintig mensen opereren aan de buikstreek in één van onze drie operatiezalen.”, zegt Dr. Abu Waseem.

Hulp geraakt de stad niet meer binnen

Door de massale aantallen gewonden nemen de voorraden in alle ziekenhuizen snel af. Artsen Zonder Grenzen slaagde erin een zending medische voorraden de stad in te krijgen gedurende de periode dat het beleg doorbroken was in augustus, maar is daar sindsdien niet meer in geslaagd. ‘In de laatste maanden hebben we alles gedaan om de ziekenhuizen in Aleppo te ondersteunen’, zegt Villalonga. ‘Nu de stad volledig belegerd en intensief gebombardeerd wordt en hulpkonvooien worden aangevallen, staan we machteloos.’

‘Rusland en andere leden van de Veiligheidsraad moeten resolutie 2286 respecteren en een eind maken aan de totale minachting voor menselijkheid die we nu in Aleppo zien’, zegt Villalonga. ‘De nietsontziende, wrede bombardementen moeten stoppen en urgente maatregelen zijn nodig om de evacuatie van ernstig zieken en gewonden naar plaatsen waar ze medische zorg kunnen krijgen, mogelijk te maken. Al het andere is een bevestiging van wat velen vrezen: dat de wereld de mensen in Aleppo veroordeelt tot een gewelddadige, gruwelijke dood.’

Actie

Artsen Zonder Grenzen roept ook op maandag 3 oktober om 17u te komen naar het Heilig-Kruisplein (vlakbij Flagey) in Brussel om samen te eisen dat het bombarderen van ziekenhuizen, medische personeel en patiënten stopt. (Uitnodiging volgt)

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.