Oekraïne: 150 patiënten geëvacueerd door herhaalde aanvallen op ziekenhuizen in Cherson
Artsen Zonder Grenzen (AZG) evacueerde op twee dagen tijd 150 patiënten per trein, uit een ziekenhuis in Cherson, vanwege aanhoudende beschietingen. Dit was de tweede keer in een jaar tijd dat Artsen Zonder Grenzen patiënten uit hetzelfde ziekenhuis moest evacueren door aanvallen.
[[[foto's & video onderaan dit bericht]]]
De beschietingen verstoorden de stroomvoorziening van het ziekenhuis, waardoor het soms zonder elektriciteit moest functioneren. De patiënten, van wie velen immobiel vanwege hun leeftijd en gezondheidstoestand, waren uiterst kwetsbaar, omdat ze niet op tijd naar bunkers konden worden verplaatst tijdens de aanvallen op het ziekenhuis.
Ambulances van Artsen Zonder Grenzen brachten patiënten van het ziekenhuis naar het treinstation, waar de patiënten vervolgens werden geëvacueerd met behulp van de medische trein van Artsen Zonder Grenzen. Om het grote aantal patiënten te verhuizen naar andere gezondheidsfaciliteiten in veiliger regio's in Midden- en West-Oekraïne, waren twee treinreizen nodig. De eerste vond plaats op vrijdag 20 oktober en de tweede op zondag 22 oktober.
“Als gevolg van de toegenomen beschietingen in Cherson in de afgelopen weken, heeft het ministerie van gezondheidszorg in de regio Cherson opnieuw onze steun gevraagd om met spoed 150 hoogbehoeftige burgerpatiënten te evacueren. Dat is al de tweede keer in 1 jaar tijd: in november 2022 heeft Artsen Zonder Grenzen al 267 patiënten uit datzelfde ziekenhuis geëvacueerd”, zegt dr. Albina Zharkova, projectcoördinator van de medische evacuatietrein van Artsen Zonder Grenzen.
“De toestand van deze patiënten loopt uiteen – velen hebben chronische ziekten, anderen hadden ernstige handicaps, sommigen zijn bedlegerig”, legt dr. Zharkova uit. “We zagen ook een toename van het aantal psychiatrische aandoeningen als gevolg van de stressfactoren die gepaard gaan met het leven in een gebied waar regelmatig wordt gevochten.”
Bombardementen de dag van de evacuatie
“Tijdens de ochtend van de evacuatie waren er zware beschietingen en moesten we in de bunkers wachten voordat we verder konden gaan met het overbrengen van patiënten van het ziekenhuis naar de trein”, vervolgt dr. Zharkova. “Gelukkig zijn we erin geslaagd om alle patiënten veilig naar andere zorginstellingen te brengen, waar ze de zorg kunnen blijven krijgen die ze nodig hebben.”
De verplaatsing van patiënten naar andere faciliteiten in heel Oekraïne betekent echter dat veel patiënten nu ver verwijderd zullen zijn van familie en dierbaren. Niemand weet of en wanneer ze ze terug naar huis kunnen.
“Het is zeer schrijnend voor patiënten”, vertelt dr. Zharkova. “Maar helaas was er geen andere keuze dan ze te verplaatsen, omdat we zien dat ziekenhuizen in Oekraïne – vooral die dicht bij de frontlinies, zoals de regio’s Cherson, Donetsk en Kharkiv – vrij vaak het doelwit zijn van beschietingen.”
80% van de zorginstellingen beschadigd
Sinds de oorlog escaleerde op 22 februari 2022, registreerde het lokale regionale bestuur de vernieling van 26 zorginstellingen in de gebieden van de regio Cherson die door Oekraïne zijn heroverd. Nog eens 105 medische voorzieningen zijn beschadigd. In totaal komt dat erop neer dat 80 procent van alle zorginstellingen – inclusief ziekenhuizen, medische klinieken en paramedische en verloskundige centra – geheel of gedeeltelijk beschadigd is in de regio. Maar het totale aantal vernietigde gezondheidszorgvoorzieningen en zorginstellingen in Cherson ligt waarschijnlijk zelfs nog hoger: doordat er geen toegang is tot gebieden die nog steeds door Russische strijdkrachten worden bezet, blijft de volledige situatie van de gezondheidszorgvoorzieningen daar onduidelijk.
Ziekenhuizen zijn géén doelwitten
“Keer op keer heeft Artsen Zonder Grenzen de aanvallen op ziekenhuizen in Oekraïne aan de kaak gesteld en opgeroepen tot de bescherming van gezondheidsinstellingen, gezondheidswerkers en patiënten”, zegt Vincenzo Porpiglia, hoofd van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne. “Toch blijven raketaanvallen en beschietingen van ziekenhuizen plaatsvinden, met totale minachting voor het internationaal humanitair recht.”
Artsen Zonder Grenzen veroordeelt met klem de aanvallen op ziekenhuizen en andere medische infrastructuur in Oekraïne en roept opnieuw op tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten te midden van deze oorlog.
Douchka van Olphen