Oekraïne : 34 patiënten opgenomen in ziekenhuis na dodelijke aanval op marktplaats in Kostiantynivka

Oekraïne : 34 patiënten opgenomen in ziekenhuis na dodelijke aanval op marktplaats in Kostiantynivka

Na een explosie gisteren op een marktplein in Kostiantynivka, in de regio Donetsk in Oekraïne, heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) gereageerd op de dringende medische behoeften van mensen die gewond raakten bij de aanval te reageren. In het ziekenhuis van Kostiantynivka, waar Artsen Zonder Grenzen de spoedhulpafdeling van het Ministerie van Volksgezondheid ondersteunt, werden 34 patiënten opgenomen, waarvan er 15 geclassificeerd werden als "rode gevallen" die onmiddellijk levensreddende zorg nodig hadden.

"Ik werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Toen we aankwamen, lagen er veel gewonden in alle kamers en op de gang. De meesten waren ernstig gewond, ze hadden verwondingen door mijnexplosies en brandwonden," zei IIya Bilokonov, AZG-anesthesioloog in het ziekenhuis van Kostiantynivka. "Alle traumachirurgen waren aan het werk, alle operatiekamers waren vol. Helaas komen aanvallen op burgers en civiele infrastructuur hier vaak voor."

In het ziekenhuis werden vijf patiënten onmiddellijk overgebracht naar de operatiekamer voor een spoedoperatie. AZG vervoerde ook vier patiënten in kritieke toestand van Kostiantynivka naar Dnipro voor gespecialiseerde behandeling. Eén van hen was een jonge vrouw die mechanische beademing en aanhoudende medische zorg nodig had door een diep buikletsel, een borsttrauma, een klaplong en enorm bloedverlies. De moeder van de patiënten, Inna, zei dat haar dochter als marktkoopvrouw werkte toen de aanval plaatsvond.

"Ik hoorde een raket vliegen. Ik werd naar achteren geslingerd door de schokgolf. Toen ik opstond, rende ik meteen naar de markt. Ik voelde het gevaar in mijn hart," zegt Inna. "Ze lag tussen twee kapotte auto's, de auto's stonden in brand. Ik begon te schreeuwen. Voorbijgangers renden erop af en trokken mijn dochter eruit."

Intense aanvallen en explosies in de stad en de omliggende buitenwijken van Kostyantynivka zijn bijna een dagelijkse realiteit geworden. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten westen van de frontlijnstad Bakhmut, wat een belangrijk brandpunt in de oorlog bleek te zijn. Naarmate de gevechtslinie dichterbij kwam, steeg het risiconiveau voor de mensen in Kostiantynivka en de omliggende gebieden.

"Na de aanslag gisteren in Kostiantynivka zouden minstens 17 mensen zijn omgekomen bij de ontploffing, waaronder een kind. Het ziekenhuis ontving meer dan 30 gewonde patiënten, van wie velen in levensbedreigende omstandigheden," zegt medisch referent van AZG, Virginia Moneti.

"Het AZG-team werkte samen met het ziekenhuispersoneel op de spoedhulp. Patiënten werden gestabiliseerd en degenen die meer gespecialiseerde zorg nodig hadden, werden snel met ambulances van AZG overgebracht vanuit het ziekenhuis van Kostiantynivka. De situatie is zeer uitdagend, ziekenhuizen en medisch personeel werken onder moeilijke omstandigheden," vervolgt Moneti.

Het ziekenhuis van Kostiantynivka is een van de weinige functionele gezondheidszorgfaciliteiten in de buurt van de oostelijke frontlinies.

Veel medische voorzieningen in de naburige steden zijn verwoest of gesloten en mensen in het gebied, waaronder medisch personeel, moesten vluchten. Daarom bedient het ziekenhuis van Kostiantynivka nu ook patiënten uit het hele district.

Maar met de bijna constante beschietingen en het geluid van alarmsignalen is het doktersbezoek veranderd van een routinematige noodzaak in een zorgvuldige afweging van risico's en middelen.

Veel van de mensen die in de buurt zijn gebleven, zijn ouderen met chronische gezondheidsproblemen. Om de continuïteit van de zorg te garanderen, hebben AZG-teams mobiele klinieken in dorpen in de buurt van Kostiantynivka, waar ze zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg bieden.

Terwijl de gevechten in de regio Donetsk voortwoeden, blijven AZG-teams het gezondheidszorgsysteem ondersteunen, onder barre omstandigheden in de buurt van de frontlinies. Ze vullen er de leemtes op die zijn veroorzaakt en verergerd door de oorlog.

AZG in Oekraïne

- Tussen augustus 2022 en augustus 2023 zijn er meer dan 1.800 spoedopnames geweest in het ziekenhuis van Kostiantynivka.

- Eind augustus 2023 zijn er in totaal 3.489 patiënten overgebracht van het oosten naar het westen van Oekraïne met de medische evacuatietrein van Artsen zonder Grenzen sinds de escalatie van de oorlog.

- In de buurt van de frontlinies in de regio's Donetsk, Kherson, Dnipropetrovsk en Zaporizhzhia hebben ambulances van Artsen zonder Grenzen eind augustus 2023 meer dan 6.968 patiënten overgebracht, waarvan ongeveer 60 procent een gewelddadig trauma had.

- Tussen mei en juli 2023 heeft AZG bijna 10.000 medische consulten en bijna 800 psychologische sessies uitgevoerd via mobiele klinieken in de regio Donetsk.

- Sinds eind juli 2023 is AZG ook begonnen met het ondersteunen van het Selydove-ziekenhuis in de Donetsk-regio. Het ziekenhuis heeft sinds de escalatie van de oorlog te kampen met een tekort aan personeel. Artsen zonder Grenzen ondersteunt chirurgische activiteiten en zorgt ervoor dat de afdeling Intensive Care 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel is door anesthesisten en een chirurg ter beschikking te stellen.

Quentin Barrea Press Officer, Médecins Sans Frontières

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.