Noordwest Syrië: van kwaad naar erger

Omar Ahmed Abenza, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in het noordwesten van Syrië, geeft meer uitleg over de huidige situatie. 

"Gisteren werd een gezondheidscentrum in Mishmishan, in de regio Idlib in het noordwesten van Syrië, getroffen door een luchtaanval. Deze gewelddadige aanslag kan niet worden getolereerd en is opnieuw een klap voor de al onrustige zone. Het is een triest maar onmiskenbaar feit dat civiele gebieden – en dan vooral gezondheidsfaciliteiten – een doelwit zijn. De aanvallen zijn momenteel erg intens en nog maar eens een wake-up call in dit zevenjarig conflict.

In Mishmishan ondersteunde AZG de vaccinatie-activiteiten van het gezondheidscentrum. In de tweede helft van 2017 werden er meer dan 10.000 kinderen gevaccineerd. Deze dienst kan nu niet langer worden verleend. Het deel van het gezondheidscentrum waar de vaccinaties plaatsvonden werd zwaar beschadigd. Ook de voorraad vaccins en de koelkasten die nodig waren om de vaccins te bewaren werden vernietigd.

Van het groot aantal gezinnen dat naar dit gebied vluchtte waren er heel wat niet op de hoogte van de vaccinatieservice in het gezondheidscentrum, die dachten dat er in tijden van oorlog geen vaccinatie mogelijk was, of die te bang waren om zich te verplaatsen naar een gezondheidscentrum zoals dat van Mishmishan. Daarom ondersteunde AZG een vaccinatieteam dat met outreach-activiteiten was gestart. De ochtend van de luchtaanval bevond dit team zich in een nabijgelegen dorp. Hun leven, en dat van de ouders en kinderen die in de rij stonden voor een vaccinatie, zijn hierdoor waarschijnlijk gered.

Zes mensen - patiënten en verzorgers van patiënten - werden gedood. 17 anderen werden gewond, waaronder 3 medici van het gezondheidscentrum. We betuigen ons medeleven aan de vrienden en families van de slachtoffers en we wensen een spoedig herstel aan de gewonden.

De vraag is waar de gewonden nu zullen behandeld worden. We kunnen spreken van een domino-effect telkens een medische structuur wordt gebombardeerd. Het personeel van het referentiehospitaal in de buurt van Qunaya, dat ook door AZG wordt ondersteund, werd bijvoorbeeld extreem nerveus na de aanslag in Mishmishan. Daarom besloot het management om de dienstverlening te reduceren, stuurde het niet-kritieke patiënten naar huis en bewaarde het enkel een team voor de spoedafdeling en de operatiekamer.

Dit domino-effect heeft als gevolg dat na elke nieuwe aanval op een ziekenhuis of kliniek de noden groter worden, maar er steeds minder gezondheidsdiensten open of beschikbaar zijn. De faciliteiten die open blijven worden overspoeld door patiënten. Raadplegingen moeten daardoor snel gaan, foute diagnoses kunnen gemakkelijker gemaakt worden en de doorverwijzing van kritieke patiënten is moeilijker te regelen of in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Onze mobiele teams worden geconfronteerd met ontheemde families die bescherming zoeken in propvolle tenten tegen de koude. Ze hebben vaak tientallen kilometers blootsvoets gestapt om te ontsnappen aan de gevechten of de dreiging van de bombardementen. De meest voorkomende medische klachten zijn luchtwegeninfecties en chronische ziekten, zoals diabetes en hypertensie. Zonder toegang tot medische zorgen kunnen deze aandoeningen verslechteren, en in het geval van chronische ziekten zelfs levensbedreigend worden. De mobiele teams van AZG kunnen de patiënten die ze vinden behandelen, maar er zijn honderdduizenden ontheemden verspreid over noordelijk Idlib.

De situatie gaat van kwaad naar erger. Niet langer civiele gebieden en infrastructuur, zoals medische voorzieningen, gebruiken als doelwit is de eerste stap om een ​​catastrofe te voorkomen. "

NOOT:

AZG was een van de organisaties die het gezondheidscentrum in Mishmishan steunden via de donatie van o.a. medische benodigdheden en medicijnen, maar zonder eigen personeel ter plaatse. In december vorig jaar nam een ​​andere organisatie deze ondersteuning over en legde AZG zich toe op vaccinatie, training, het betalen van het vaccinatieteam, het uitrusten van het vaccinatiecentrum en het verstrekken van de vaccins. Verder heeft AZG in de regio rond Idlib drie mobiele teams met AZG-medewerkers, en ad-hoc distributieteams die aan de ontheemden overlevingskits voor de winter en hygiëne uitdelen. AZG heeft verder een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis van Qunaya en biedt afstandsondersteuning aan andere Syrische ziekenhuizen en gezondheidscentra in de regio.

In het zuiden van Idlib zijn Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten verwikkeld in hevige gevechten tegen gewapende oppositiegroepen. Achter de frontlinie, in centraal en noordelijke Idlib, raken luchtbombardementen civiele infrastructuur, inclusief medische faciliteiten. Mensen die gevlucht zijn toen de gevechten hun steden en dorpen naderden, krijgen het zo steeds moeilijker. Sinds december vorig jaar proberen tienduizenden gezinnen een plaats te vinden tussen de honderdduizenden ontheemden die in het noorden van Idlib zijn samengekomen. Velen hebben geen tenten en proberen een plek te vinden in de tenten van andere gezinnen, angstig en koud, gaat de gezondheid van deze mensen achteruit.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.