Noord-Syrië overweldigd door ernstigste COVID-19-uitbraak tot nu toe

Noord-Syrië overweldigd door ernstigste COVID-19-uitbraak tot nu toe

Noord-Syrië ervaart de ernstigste golf van COVID-19 tot nu toe. De noden overtreffen de beperkte zuurstofvoorraden in steeds grotere mate en gezondheidsfaciliteiten zitten bijna zonder testkits. In het noordwesten kan het gezondheidssysteem nu al niet meer bijbenen, terwijl in het noordoosten het virus zich in een zorgwekkend tempo verspreidt, zegt de internationale medisch-humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen (AZG) vandaag.

In het noordwesten van Syrië is het aantal bevestigde gevallen van COVID-19 in september zo goed als verdubbeld tot bijna 73.000, tegenover 39.000 gevallen eind augustus. "De hoogste piek tot nu toe was 1.500 gevallen per dag, terwijl we tijdens de vorige golven nooit meer dan 600 gevallen per dag zagen," zegt Francisco Otero y Villar, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen voor Syrië.

Momenteel functioneren slechts 16 van de 33 COVID-19-behandelcentra in deze regio van vier miljoen mensen. Door de al gelimiteerde gezondheidsinfrastructuur, en problemen met de bevoorrading die leiden tot onvoldoende screening, is het onmogelijk om de werkelijke omvang van de verspreiding van het virus te beoordelen en om er een adequaat antwoord op te bieden. De slechte toegang tot gezondheidszorg en de lage vaccinatiegraad in het noordwesten belemmeren pogingen om het virus in te dammen. In dat noordwesten is slechts 3% van de totale bevolking volledig gevaccineerd. Dat komt onder andere doordat mensen soms aarzelen om gevaccineerd te worden, maar ook door de langzame uitrol van het vaccin.

Ook jongere patiënten

We zien rechtstreeks hoe groot deze uitbraak is in de faciliteiten die we beheren en ondersteunen. Mensen die dringend zuurstof of intensive care nodig hebben, staan in de rij, omdat er geen bedden of ventilatoren beschikbaar zijn. Dat leidt tot een hoger sterftecijfer in vergelijking met vorige golven. In Afrin is 44% van de patiënten die momenteel worden opgenomen in een centrum dat door Artsen Zonder Grenzen wordt ondersteund, tussen de 16 en 40 jaar oud. Dat wijst erop dat zelfs mensen waarvan eerder werd gedacht dat ze relatief veilig waren voor een ernstige ziekte veroorzaakt door het virus, ernstig worden getroffen,” meldt Villar.

AZG probeert haar activiteiten op te schalen op basis van deze toenemende behoeften. In augustus heropenden we twee COVID-19-isolatiecentra in het gouvernement Idlib en we breiden nu hun capaciteit uit. We hebben ook onze steun aan twee lokale behandelcentra in Afrin en Al-Bab hernieuwd en we blijven een behandelcentrum voor luchtwegaandoeningen in Afrin ondersteunen. In vluchtelingenkampen, waar meer dan 13% van het totale aantal bevestigde gevallen zit, runnen we mobiele klinieken om COVID-19-tests uit te voeren en preventiekits voor ontheemden uit te delen.

Noordoosten niet gespaard

Artsen Zonder Grenzen zag de afgelopen weken ook een zorgwekkende toename van COVID-19-gevallen in het noordoosten van Syrië. In de laatste week van september testten gemiddeld 342 mensen elke dag positief: het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie. Hoewel de aantallen in de eerste week van oktober begonnen af te nemen, heeft het enige laboratorium dat PCR-tests kan uitvoeren om COVID-19 in de regio te diagnosticeren, een tekort aan materialen en loopt het de mogelijkheid om alle tests in de komende weken stop te zetten als de cijfers niet blijven dalen. Ook de zuurstoftoevoer staat zwaar onder druk, nu de COVID-19-behandelingsfaciliteit in Hassakeh gedwongen is zuurstofflessen te in te voeren uit de steden Qamishli, Raqqa en Tabqa om aan de vraag te voldoen.

Als reactie op deze nieuwe golf van COVID-19 werkt AZG samen met een lokale organisatie om mensen met vermoedelijke of bevestigde COVID-19 te verzorgen in behandelcentra in Hassakeh en de stad Raqqa,” zegt Hanna Majanen, medisch noodmanager van AZG voor Syrië. "Maar aan zuurstof geraken wordt steeds moeilijker, en we zijn bezorgd dat als het aantal positieve gevallen weer toeneemt, of stabiel blijft op zulke hoge aantallen, we niet in staat zullen zijn om aan de vraag van alle patiënten te voldoen."

Zelfs vóór de pandemie worstelde het gezondheidssysteem in Noord-Syrië al en was het afhankelijk van humanitaire hulp om aan medische behoeften te voldoen. Nu kunnen zowel zorginstellingen als humanitaire actoren de omvang van deze nieuwe golf niet aan. Vandaag de dag moeten er meer dan ooit inspanningen worden geleverd om te voorkomen dat deze faciliteiten volledig bezwijken onder het gewicht van de pandemie. Ondersteuning en bescherming van gezondheidswerkers, verstrekking van testkits en zuurstof, grotere beddencapaciteit in ziekenhuizen en uitbreiding van de vaccinatiegraad zijn dringend nodig om de levens van de vele COVID-19-patiënten te redden en het gezondheidssysteem in het noorden van Syrië te laten functioneren .

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.