Nieuwe ramp op Middellandse Zee legt gebrek aan middelen voor reddingsacties pijnlijk bloot

De laatste tragedie in de Middellandse Zee waarbij honderden mensen verdronken nadat hun boot met 600 opvarenden kapseisde, duidt volgens Artsen Zonder Grenzen op het gebrek aan geschikte zoek –en reddingsoperaties in het gebied.

De houten boot kapseisde nabij de Libische kust, net vóór het zoek –en reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen Dignity I aankwam op de plaats van de ramp.

Gisteren om 9u kreeg Artsen Zonder Grenzen een oproep uit Rome van het ‘Maritieme Coördinatiecentrum voor Reddingsacties’ voor een houten boot die zich in moeilijkheden bevond. Toen de boot van Artsen Zonder Grenzen onderweg was, kreeg die een nieuwe oproep om een andere boot te redden die in de buurt ronddobberde. Daarbij werden 94 mensen gered. Toen die reddingsactie om 12u30 afgelopen was, werd gevraagd om opnieuw koers te zetten naar het schip van de eerste oproep. Toen de Dignity I aankwam was een Ierse boot al een reddingsoperatie aan het uitvoeren en was de houten boot al gekapseisd. Ongeveer 300 mensen zouden de ramp overleefd hebben.

“Het was een verschrikkelijk beeld. Mensen probeerden zich wanhopig vast te klampen aan reddingsvesten, boten en alles wat ze konden vastgrijpen om hun leven te redden, terwijl anderen aan het verdrinken waren of al dood waren.”, zegt Juan Matiás, coordinator van de Dignity I. “Het feit dat we eerst een oproep kregen om deze boot te komen redden maar plots van koers moesten veranderen om nog een andere boot te redden, toont het serieuze gebrek aan middelen voor reddingsoperaties.”

Dignity I gaf medische zorg aan 10 mensen, waarvan er vijf zo slecht aan toe waren dat ze per helicopter moesten geëvacueerd worden. De twee andere boten van Artsen Zonder Grenzen, de Bourbon Argos en de MY Phoenix (van MOAS) kwamen ook ter plaatse.

Voor deze ramp verloren dit jaar al 1941 mensen hun leven terwijl ze de Middellandse Zee probeerden over te steken. Artsen Zonder Grenzen begon haar zoek –en reddingsoperaties in mei en redde tot dusver al meer dan 10.000 mensen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.