Nieuwe golf van bombardementen op medische voorzieningen Syrië

Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over een nieuwe serie aanvallen op medische voorzieningen in Syrië in de afgelopen maand. Tien klinieken en ziekenhuizen werden in die periode getroffen door vaatbommen. De meest recente aanval was afgelopen maandag 15 juni in Busra, gouvernement Dara’a. Dat ziekenhuis is het enige in Dara’a dat zorg voor pasgeborenen en nierdialyse biedt.

 

‘Ze bestookten het gebouw met vier vaten rond elf uur ’s avonds’, zegt één van de leidinggevende artsen van het ziekenhuis. ‘De ontploffingen bliezen deuren en ramen weg. Toen we aankwamen, hoorden we de helikopters nog rondvliegen en evacueerden we het medische team en de patiënten. Na een uur vielen er nog zes bommen, waardoor alle medische apparatuur werd verwoest en het gebouw grote schade opliep.’
 
‘We doen nogmaals een beroep op de strijdende partijen om burgers, medische voorzieningen en medisch personeel te ontzien, zoals voorgeschreven in het humanitaire recht’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen voor Syrië Carlos Francisco. ‘Deze nieuwe aanvallen op de medische infrastructuur zijn onacceptabel.’
 
Op woensdag 10 juni vond een aanval plaats op het ziekenhuis in Aleppo dat Artsen zonder Grenzen ondersteunt. Een vaatbom ontplofte net buiten het hospitaal. Medische apparatuur raakte beschadigd, net als de apotheek en alle ramen en deuren. De afdeling voor postoperatieve zorg is gesloten vanwege de bombardementen. Het was de derde aanval op het ziekenhuis in het afgelopen jaar en volgens de staf was het de zwaarste en meest schadelijke. 
 
‘Het medische team was in het ziekenhuis en een arts raakte gewond’, zegt één van de artsen die in het ziekenhuis werkt. ‘De medewerkers blijven op hun post, zelfs na deze aanval. Het is normaal om angst te voelen, maar we willen voor alles ons werk blijven doen. We zijn teleurgesteld dat de wereld toekijkt zonder in te grijpen. We hebben bescherming nodig tegen deze aanvallen. De situatie is erg zwaar’. 
 
Het aantal aanvallen en de intensiteit van de aanvallen op medische voorzieningen in Aleppo nemen toe. Artsen zonder Grenzen heeft negen meldingen van dergelijke aanvallen in de stad in de afgelopen vier weken. Zes ziekenhuizen werden daarbij getroffen. 
 
‘Ziekenhuizen zijn het voornaamste doelwit, maar in de afgelopen tijd zijn ook ambulances met raketten aangevallen’, zegt één van de artsen die in het door Artsen zonder Grenzen gesteunde ziekenhuis van Aleppo werkt. ‘Ook gezondheidscentra zijn getroffen.’
 
De hoeveelheid beschikbare gezondheidszorg voor de bevolking neemt af en veel medicijnen zijn niet meer beschikbaar. ‘Er is een gebrek aan medische staf, omdat de meeste artsen naar het platteland of naar Turkije vluchten. Als de aanvallen doorgaan, zal het merendeel van de medische staf vluchten’, zegt Carlos Francisco. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.