Mortiervuur maakt slachtoffers in het noordwesten van Syrië

Het conflict in het noordwesten van Syrië blijft angst, ontreddering en dringende medische nood veroorzaken. Op donderdag 24 oktober werd het dorp Janoudia in Idlib, in het noordwesten van Syrië, getroffen door mortiervuur. Hierop kreeg het nabijgelegen ziekenhuis af te rekenen met een instroom van zeventien gewonden. Drie van de patiënten waren kinderen van jonger dan veertien jaar. Artsen Zonder Grenzen steunt het ziekenhuis als partner.

Drie van de patiënten stierven voor ze in het ziekenhuis aankwamen en een van de patiënten stierf onmiddellijk na aankomst in het ziekenhuis. Zes andere patiënten bevonden zich in kritieke toestand, maar hun toestand is ondertussen stabiel of we brachten hen naar andere ziekenhuizen. Drie patiënten liepen middelzware verwondingen op en vier patiënten leden lichte verwondingen.

"Een massale instroom van slachtoffers is altijd zeer intens", zei de dokter die verantwoordelijk is voor het ziekenhuis. "Toen de gewonden om 17.00 uur aankwamen, hebben we al onze medewerkers opgeroepen zich naar het ziekenhuis te begeven, zodat ze de medische noden konden lenigen. We zetten het volledige medische team in om de instroom op te vangen en we werkten de hele nacht om alle gewonden zo goed mogelijk te behandelen. Toch moesten we een patiënt doorverwijzen naar een ander ziekenhuis omdat al onze operatiekamers bezet waren. De artsen waren allemaal bezig en dit geval kon niet wachten. De patiënt had een dubbel letsel aan het hoofd en de borst.”

De behoefte aan medische bijstand in het noordwesten van Syrië blijft groot. Enerzijds helpen we de slachtoffers van de vaak voorkomende luchtbombardementen of mortiervuur. Anderzijds helpen we de meer dan een miljoen Syriërs die de afgelopen maanden en jaren de conflictgebieden ontvluchtten. Velen konden alleen wat kledij meenemen. Zij zijn afhankelijk van externe hulp om voedsel, onderdak, water en medische zorg te genieten.

Sinds vorige maand zet Artsen Zonder Grenzen een nieuw mobiel team in om te voorzien in de eerstelijnsgezondheidszorg. Het voert vaccinaties uit en vangt de gezinnen op die vanuit het noordwesten van Syrië vluchtten naar geïmproviseerde kampen op bergachtig terrein waar het flink kan afkoelen. Zij hebben dringend nood aan humanitaire en medische hulp.

****
In het noordwesten van Syrië bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen via mobiele klinieken gezondheidszorg aan moeders, algemene gezondheidszorg en behandeling van niet-overdraagbare ziekten aan. Het verspreidt hulpgoederen en verbetert de watertoevoer en sanitaire voorzieningen. Het ondersteunt ook vaccinatiecampagnes in twee vaccinatiecentra, een ziekenhuis en via mobiele klinieken.

In het noordwesten van Syrië heeft Artsen Zonder Grenzen een gespecialiseerde behandelingseenheid voor brandwonden opgezet. Het is uitgerust voor chirurgische ingrepen, huidtransplantaties, verbanden, fysiotherapie en psychologische ondersteuning. Artsen Zonder Grenzen biedt vanop afstand ondersteuning voor primaire en secundaire gezondheidszorg in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen rond Idlib en Aleppo. Het zette ook samenwerkingsverbanden op met drie ziekenhuizen, waaronder de instelling die donderdag een groot aantal slachtoffers opving.

De medische programma's van Artsen Zonder Grenzen in de gouvernementen van Raqqa en Al Hasake in het noordoosten van Syrië zijn sinds 15 oktober 2019 gereduceerd of opgeschort omdat we onze teams geen veiligheidsgaranties kunnen bieden als gevolg van het conflict in de regio.
 

Contacteer ons
Christof Godderis Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Christof Godderis Persverantwoordelijke, Artsen Zonder Grenzen
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.