Middellandse Zee: AZG betrokken in redding van 3000 mensen op 1 dag

Gisteren, 29 augustus, nam Dignity I, één van de zoek –en reddingsboten van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee, deel aan de redding van ongeveer 3000 mensen, die op drift waren op 20 rubberboten en houten sloepjes.

“Sinds we een goed jaar geleden begonnen met zoek –en reddingsoperaties hebben we op 1 dag tijd nog nooit zoveel mensen gered.”, zegt Nicholas Papachrysostomou, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen op de Dignity I. “Uit de grote aantallen spreekt de wanhoop van de mensen om hun leven te wagen op zee en bescherming te zoeken in Europa.” Normaal is slechts plaats voor 400 mensen op het dek van de Dignity I, maar door de extreme situatie van gisteren zaten 435 mannen, vrouwen en kinderen aan boord. De boot deelde ook 700 reddingsvesten uit en rubberboten om alle andere mensen over te brengen op andere reddingsboten in de buurt.

“We redden oa een premature tweeling van vijf dagen oud.”, zegt Antonia Zemp, medisch verantwoordelijke. “De moeder reisde alleen. Eén van de baby’s was er slecht aan toe. Hij moest overgeven, was onderkoeld en reageerde niet. Na een eerste triage besloot het team een medische evacuatie te vragen voor de baby omdat hij de reis naar Italië niet zou overleven. Zowel de moeder als de tweeling werd overgebracht naar een andere boot die hen kon evacueren naar land voor verzorging.”

De medische teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden mensen voor uitputting, diarree, dehydratatie, koorts, onderkoeling en huidziektes. Van de 435 waren 353 mannen en 82 vrouwen. Er waren 13 kinderen onder de vijf bij, 110 minderjarigen waarvan 92 zonder begeleider.

Dignity I is nu op weg naar Vibo Valentia in Italië en zal terug de zee opvaren zodra hij opnieuw bevoorraad is om opnieuw zoek –en reddingsacties uit te voeren.

“Volgens de kustwacht moesten gisteren in totaal 6.500 mensen gered worden op de Middellandse Zee bij 40 verschillende reddingsoperaties door verschillende organisaties.”, zegt Papachrysostomou. “Dit toont aan dat Europa faalt aan de humanitaire behoeften van deze vluchtelingen en migranten te voldoen. Volgens IOM en UNHCR verloren in 2016 al 3.167 mensen hun leven op zee. De EU moet veilige en legale alternatieven voorzien voor vluchtelingen en migranten en hen toegang bieden tot hulp en bescherming die ze dringend nodig hebben.”

Sinds 21 april 2016 redde Artsen Zonder Grenzen al 11.365 mensen in 85 reddingsoperaties met drie verschillende reddingsboten Dignity I, Bourbon Argos en Aquarius (in partnerschap met SOS Mediterranée).

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.