Mexico: Massale arrestaties duwen migranten ondergronds en snijden hen af van medische zorg

Raids en massale arrestaties op groepen migranten aan de Mexicaanse zuidgrens volgen elkaar in snel tempo op. Mensen worden zo in de handen van criminele netwerken geduwd en gedwongen op clandestiene wijze te reizen. Op die manier worden ze afgesloten van medische zorg, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen.

In de voorbije week waren de teams van Artsen Zonder Grenzen in Coatzacoalcos en Tenosique getuige van massale arrestaties van migranten. Eén van de raids in Coatzacoalcos vond plaats terwijl een team van Artsen Zonder Grenzen medische en psychologische zorg aan het bieden was.

Als gevolg van de raids vermijden migranten steeds meer plaatsen waar ze zichtbaar zijn voor politie en gearresteerd kunnen worden, ook de plaatsen waar ze medische hulp kunnen krijgen.

“We zien duidelijk al de gevolgen van de criminalisering van migranten en asielzoekers”, zegt Sergio Martín, landcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Er kwamen de voorbije dagen minder mensen langs voor medische raadplegingen. Het is duidelijk dat mensen die nood hebben aan medische verzorging die niet meer kunnen krijgen.”

De raids van vorige week in Coatzacoalcos en Tenosique vonden plaats op het moment dat de Verenigde Staten een deal met de Mexicaanse regering hadden aangekondigd om migratie een halt toe te roepen. Daarbij lag de nadruk op de zuidelijke grens van Mexico.

“De mensen reizen nu in kleine groepen op clandestiene wijze”, zegt Martín. “Ze worden gedwongen gevaarlijke wegen te nemen, waardoor ze prooi dreigen te worden van criminele figuren en de toegang tot onderdak of basiszorg verliezen, net nu ze die het meest nodig hebben. Steeds meer migranten doen nu beroep op smokkelaars, die het meeste voordeel halen uit deze repressieve aanpak.”

Ondertussen verblijven grote groepen migranten en asielzoekers nabij de noordgrens van Mexico in steden als Mexicali, Tijuana, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros. “In die steden vormen migranten een lucratieve business voor criminele bendes”, zegt Martín. Ze worden er uitgebuit door criminele bendes terwijl ze wachten om hun reis te kunnen verderzetten. Door de nieuwe regels van de regering van de Verenigde Staten moeten asielzoekers in Mexico wachten om hun asielvraag in te dienen. In het noorden van Mexico, maar ook in de Centraal-Amerikaanse landen, behandelen onze teams steeds meer patiënten afkomstig uit Cuba, Congo, Angola en Kameroen.

De teams van Artsen Zonder Grenzen in het noorden worden steeds meer geconfronteerd met migranten die fysieke en mentale trauma’s hebben door aanvallen of kidnappings door criminelen. De bendes proberen migranten uit te persen via hun familie, in de Verenigde Staten of in hun thuisland, in ruil voor hun vrijlating.

De voorbije jaren klaagde Artsen Zonder Grenzen herhaaldelijk de gevaarlijke gevolgen van de repressieve aanpak aan tegen migranten uit El Salvador, Honduras en Guatemala die naar Mexico vluchten. Nadat ze gevlucht zijn voor armoede en geweld staan ze opnieuw bloot aan extreem geweld, in Mexico. “De Mexicaanse migratiepolitiek veroordeelt migranten, waaronder kinderen, vrouwen en families, tot groter lijden”, aldus Martín.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.