Meningitis in Niger: in Niamey worden dagelijks 100 mensen in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis

AZG voert haar activiteiten op om de epidemie aan te pakken

Maandag 11 mei 2015. Een uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) teistert verscheidene gebieden in Niger en kostte al aan 352 mensen het leven. Sinds januari tekenden de gezondheidsautoriteiten in totaal al 5.273 gevallen op. De epidemie treft vooral de hoofdstad Niamey bijzonder, waar vorige week alleen al bijna 1.200 ziekenhuisopnames werden geregistreerd. Artsen Zonder Grenzen voert nu haar activiteiten in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid op, goed voor 430 extra bedden om de patiënten gratis medische verzorging te kunnen bieden.

Honderden spoedopnames per dag in Niamey

“De situatie baart ons erg veel zorgen, aangezien meningitis in 50 % van de gevallen dodelijk is en neurologische schade kan toebrengen als de ziekte niet tijdig wordt behandeld,” legt dokter Louis Kakudji Mutokhe uit, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Niger. De ziekenhuisopnames liepen de voorbije week iets terug, van 160 naar 100 gevallen per dag in het gezondheidscentrum van Lazaret, een buitenwijk van Niamey. Toch blijft uiterste waakzaamheid geboden. “In stedelijke gebieden kunnen overbevolking en promiscuïteit het besmettingsgevaar doen toenemen,” aldus Mutokhe.

Niger moet in het geval van deze epidemie verschillende stammen van meningitis het hoofd bieden. “De W135- en C-stammen maken erg veel dodelijke slachtoffers onder kinderen en jongvolwassenen. De bevolking in dit gebied werd tijdens een grootscheepse vaccinatiecampagne in 2010 immers alleen ingeënt tegen de A-stam,” licht de dokter toe.

Uitbraken van meningitis in West-Afrika worden doorgaans veroorzaakt door serogroepen A en C, waar een bivalent A/C-vaccin voor bestaat. Een uitbraak van meningitis W135 en C op dergelijke schaal was tot nog toe echter ongezien in Niger.

Aangezien er wereldwijd onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, ligt de nadruk nu vooral op de behandeling van de patiënten. De medische teams stellen diagnoses en behandelen de patiënten zo snel mogelijk, om het aantal besmettingen en sterfgevallen in te dijken.

Artsen Zonder Grenzen stuurde medische teams naar het gezondheidscentrum van Lazaret, waar sinds de opening op 23 maart al meer dan 3.000 patiënten werden opgenomen. Artsen Zonder Grenzen zal ook gezondheidscentra rond Niamey bijstaan bij de behandeling van eenvoudige gevallen, en zal ernstige gevallen met behulp van vijf ambulances naar andere zorginstellingen overbrengen.

De epidemie treft ook de regio’s Dosso en Tillabéri

In de regio Dosso trekken teams van Artsen Zonder Grenzen naar de gezondheidscentra van verscheidene dorpen nabij Doutchi, om patiënten te onderzoeken, medische gegevens te verzamelen en medicatie aan te bieden tegen de ziekte. “De bevolking is zich ervan bewust hoe gevaarlijk de ziekte is, maar staat machteloos tegenover een epidemie die almaar verder om zich heen grijpt. Het is onaanvaardbaar dat er nog steeds mensen sterven aan een ziekte die perfect te voorkomen valt,” stelt Julien Matter, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Niger.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid stuurde Artsen Zonder Grenzen ook teams naar Bakin Tapki, Rouda Goumandey en Maikalgo om er om en bij de 32.000 mensen te vaccineren

“Deze uitbraak van meningitis stelt de fragiele zorgstructuren danig op de proef. Vaak kunnen ze de financiële kosten van de behandeling immers niet dragen,” aldus Matter.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.