Medische zorg in noordwesten Syrië geleidelijk weggevaagd bij bombardementen

In het noordwesten van Syrië zijn de bombardementen sinds 19 september geïntensiveerd, vooral in de gouvernementen Idlib en Hama. Als gevolg sluiten ziekenhuizen in de regio hun deuren: omdat ze zelf geraakt zijn of uit angst voor nieuwe bombardementen. Mensen die acuut hulp nodig hebben, hebben daardoor steeds minder toegang tot levensreddende medische zorg.

Aangevallen of geëvacueerd

Het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde Hama Central/Sham-ziekenhuis werd op dinsdag 26 september geraakt bij een luchtaanval. Er raakten gelukkig geen patiënten en zorgverleners gewond, maar het ziekenhuis kan niet langer functioneren. Sinds 19 september zijn drie andere ziekenhuizen in het gouvernement Idlib geraakt bij aanvallen. Twee ziekenhuizen in het district Jisr al-Shugur zijn geëvacueerd uit angst voor luchtaanvallen. De nog functionerende ziekenhuizen in het gebied krijgen enorme aantallen gewonden binnen en kunnen de patiëntenstroom nauwelijks aan.

‘Meer dan tien keer geraakt’

Het Hama Central/Sham-ziekenhuis was het enige ziekenhuis in het zuiden van Idlib waar grote, levensreddende operaties uitgevoerd werden. Andere ziekenhuizen die deze hulp verleenden, waren al verwoest of geëvacueerd. ‘We wisten dat er een aanval kon komen,’ zegt de directeur van het ziekenhuis. ‘Dit ziekenhuis is meer dan tien keer geraakt bij aanvallen sinds 2012.’

241 gewonden

Zes andere door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Idlib en Hama hebben tussen 20 en 27 september 241 gewonden behandeld. Zij melden dat 61 mensen zijn omgekomen. Een van deze ziekenhuizen ontving alleen al op 20 en 21 september 99 gewonden, voordat het zelf patiënten moest evacueren uit angst doelwit te zijn bij een volgende luchtaanval.

Vrouwen en kinderen

Een groot deel van de gewonden zijn er ernstig aan toe. Meer dan de helft van de gewonden zijn vrouwen en kinderen onder vijftien jaar. Artsen Zonder Grenzen verneemt dat patiënten met minder zware verwondingen wegblijven van ziekenhuizen, omdat zij er niet veilig denken te zijn.

Extra materiaal geleverd

Artsen Zonder Grenzen levert extra medische materialen aan ziekenhuizen die nog open zijn. Deze hulp heeft echter weinig impact als ziekenhuizen niet veilig zijn vanwege de aanhoudende bombardementen.

Verantwoordelijkheid

‘Het is duidelijk dat ziekenhuizen in Idlib niet gespaard blijven bij luchtaanvallen,’ zegt operationeel directeur Brice de le Vingne. ‘Dat is schandelijk. Uit angst gaan ziekenhuizen dicht of wordt hulp beperkt. Dat heeft gevolgen voor de hele bevolking, voor zieken, gewonden, zwangere vrouwen, iedereen die hulp nodig heeft. Internationaal humanitair recht schrijft voor dat mensen die medische zorg hebben die zorg moeten krijgen, of zij nu strijder of burger zijn. De medische voorzieningen waar die zorg gegeven wordt, mogen niet lukraak aangevallen worden. Strijdende partijen, en hun politieke en financiële bondgenoten, moeten zich houden aan de afspraken die zij vastlegden in VN-resoluties. Zij hebben de verantwoordelijkheid om ziekenhuizen te mijden. Als zij zich daar echt aan willen houden, dan kunnen zij dat.’

Artsen Zonder Grenzen ondersteunde het Hama Central/Sham-ziekenhuis met medische materialen. De medische noodhulporganisatie runt zelf vier ziekenhuizen en meerdere mobiele klinieken in Noord-Syrië. Door het hele land ondersteunt Artsen zonder Grenzen momenteel 73 ziekenhuizen en klinieken in regio’s waar zij zelf niet kan werken. Haar medische team werken niet in gebieden die gecontroleerd worden door IS. Ook krijgt zij geen toestemming om te werken in gebieden die door de Syrische overheid gecontroleerd, ondanks herhaalde verzoeken daartoe.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.