Madagaskar: Artsen Zonder Grenzen breidt reactie uit op ernstige voedselcrisis in het zuiden

Bijgevoegd foto- en videomateriaal vrij om te gebruiken

Het zuiden van Madagaskar wordt momenteel getroffen door een uitzonderlijke en acute voedselcrisis. Duizenden kinderen zijn ernstig ziek, hele gezinnen leven in extreme voedingsarmoede. Sinds maart 2021 bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen via mobiele klinieken humanitaire en medische hulp in verschillende districten in het zuiden van het land. Die hulp breidt de internationale medische organisatie nu verder uit.

Na jaren van opeenvolgende droogtes belooft het oogstseizoen, dat normaal gesproken rond deze tijd in volle gang zou zijn, weinig goeds. Volgens FEWS NET haalt de voedselproductie dit jaar slechts 70% van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De situatie in het gebied waar Artsen Zonder Grenzen werkt, is catastrofaal. De organisatie is bezorgd voor de komende maanden, aangezien de crisis zou kunnen verergeren vanaf oktober, bij het begin van het volgende magere landbouwseizoen.

Meer noodvoedselhulp nodig

"Ondervoede kinderen die wekenlang door onze mobiele klinieken zijn behandeld, hebben moeite om weer op gewicht te komen. De medische zorg die wij bieden en de voedingsmiddelen die momenteel door verschillende actoren worden geboden, volstaan niet om de tendens te keren. De noodvoedselhulp moet massaal worden uitgebreid, dat is nu de eerste prioriteit", stelt Bérengère Guais, coördinator van de noodhulpprogramma's van Artsen Zonder Grenzen.

Sinds juni deelt Artsen Zonder Grenzen voedselrantsoenen uit aan de gezinnen van ondervoede patiënten. Daarnaast bieden de teams ook medische behandeling van ondervoeding en de complicaties daarvan. In totaal heeft Artsen Zonder Grenzen 1.588 rantsoenen uitgedeeld, wat overeenkomt met ongeveer 104 ton voedsel. Deze voedselverdeling zal ook in de komende maanden worden herhaald.

Ontwikkeling van mobiele klinieken

Mobiele klinieken sporen patiënten met acute ondervoeding op en behandelen ze, in meer dan 15 regio’s in het zuiden van Madagaskar. 4.339 mensen zijn door de teams behandeld voor matige of acute ondervoeding sinds de interventie eind maart begon.

De situatie van ondervoede kinderen wordt verergerd door een aantal ziekten die met ondervoeding gepaard gaan: malaria treft 22% van de jonge patiënten, infecties van de luchtwegen treft 18% en diarree ten slotte 14% van de kinderen. De teams gaan intussen de komende dagen verder door met de screening van de behoeften in het zuidwesten.

Opening van een ziekenhuisafdeling voor kinderen die lijden aan acute ondervoeding en complicaties

Om de ziekenhuiszorg voor ernstig ondervoede kinderen te versterken, begon Artsen Zonder Grenzen anderhalve maand geleden met de bouw van een intensief voedingsherstelcentrum in het ziekenhuis van Ambovombe, in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten. De afdeling is nu operationeel, met een initiële capaciteit van 40 bedden. Er wordt al gewerkt aan een uitbreiding om de capaciteit te verdubbelen. Een week na de opening, waren al 28 kinderen in de afdeling opgenomen en behandeld.

Verbeterde toegang tot water

Een derde van de ondervoede kinderen die in de mobiele klinieken in het district Amboasary wordt behandeld, lijdt aan diarree of parasitose, wat wijst op een gebrek aan veilig, drinkbaar water.

Sinds maart heeft Artsen Zonder Grenzen 190m3 drinkbaar water, 2.872 jerrycans en 3.870 stukken zeep uitgedeeld. De teams hebben tot dusver 11 waterpompen gerepareerd, nog eens 7 andere pompen staan ingepland. Daarnaast werken de teams aan de aanleg van 9 nieuwe waterpunten, die in augustus voltooid zullen zijn. Ook de aanleg van boorgaten wordt bestudeerd, en dat in 24 gebieden.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.